Szimpózium a magyar-ukrán vallási és kulturális kapcsolatok jegyében

2013. február 01., péntek

A helyi önkormányzati szervek képviselőinek, Kárpátalja és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kutatóinak, vallási és turisztikai szervezeteinek fóruma a Magyarország–Szlovákia–Románia–Ukrajna ENPI Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 részeként jött létre.

Facebook megosztás IWIW megosztás Twitter megosztás A+ A- Nyomtatás Nyomtatás

Ukrajna, azon belül Kárpátalja és Magyarország kétoldali kapcsolata pozitív, s felfelé ívelő tendenciát mutat — mondta Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke.
A turisztikai útvonalra felkerült Kárpátalja és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye határ menti járásainak több mint 30 temploma, ami kiemelten hasznos Kárpátalja hegyvidéki lakosainak számára, hisz ily módon ismertebbé és vonzóbb válik környezetük mások számára is.
A kárpátaljai kultikus helyek között szerepel az ungvári görögkatolikus székesegyház, a gerényi körtemplom (rotunda), a munkácsi Szent Mihály-templom, a beregszászi és a nagyszőlősi római katolikus templom, a huszti, a viski és a técsői református templom, melyek jelentős építészeti és művészeti értéket képviselnek.
A Magyarországon található helyek között van a baktalórántházai és a kisvárdai római katolikus templom, valamint a tarpai, a beregsurányi, a márokpapi, a csarodai, a tákosi, a vámosatyai, a lónyai, a tiszaszentmártoni, a beregdaróci, a tornyospálcai, a vajai, az anarcsi és a laskodi templom.
Február 1-jén a programba bekerült kárpátaljai épületeket, műemlékeket tekintik meg a résztvevők.
A Zaholovok.com.ua nyomán.

Kövessen minket Facebookon is!

Most szól: