Lemondott a teljes japán kormány

2012. november 07., szerda

Lemondott hétfőn a teljes japán kormány...

Facebook megosztás IWIW megosztás Twitter megosztás A+ A- Nyomtatás Nyomtatás


Noda Josihiko.jap.min.e

Lemondott hétfőn a teljes japán kormány, miután Noda Josihiko miniszterelnök átfogó átalakítást jelentett be az előrehozott választások és a Kínával folytatott diplomáciai konfliktus miatt – jelentette be Fudzsimura Oszamu kormányszóvivő. „A miniszterelnök tudatta velünk ma, hogy át akarja alakítani a kormányt. Minden miniszter lemondott" – közölte a szóvivő egy tokiói sajtótájékoztatón.

Nodát nemrég újra megválasztották a balközép irányzatú Japán Demokrata Párt élére. Új kormányának összetételét várhatóan a nap folyamán ismerteti. Az átalakítástól népszerűségének javulását reméli, miután az egy adóemelés miatt csökkent. Az adótörvény elfogadása érdekében meg kellett ígérnie a jobboldali ellenzéknek, hogy „rövidesen" új parlamenti választást tartanak.

A sajtó találgatásai szerint nyolc miniszter megtartja a tárcáját, tízet új személy kap meg. Bekerül a kormányba két népszerű volt külügyminiszter: Maehara Szeidzsi és Tanaka Makiko. Azumi Dzsun pénzügyminiszter valószínűleg kikerül a kabinetből.

Noda harmadszor alakítja át a kormányt, amióta tavaly szeptemberben miniszterelnök lett. Előzőleg januárban és júniusban tett így.

Forrás: MTI/erdely.ma

Kövessen minket Facebookon is!

Most szól: