Az ungvári gyermekorvosok fizetése alacsonyabb, mint a kijevi házmestereké

2013. január 31., csütörtök

 

hrivnya

Annak ellenére, hogy a kormány az átlagkeresetek Az Ukrán Tudományos Akadémia szociológiai adatai alapján legkevesebbet az állami szektor dolgozói keresnek, ezért ők kerülnek leggyakrabban a szegénységi küszöb alá. Például Ungváron egy körzeti gyermekorvos, aki naponta fogadja a kórházban a gyerekeket, házhoz jár és heti rendszerességgel vizsgálja a gyermekeket az óvodákban, 1600 hrivnya fizetést kap, míg egy házmester Kijevben a kijelölt udvarterület takarításáért 2200 hrivnyát.

Facebook megosztás IWIW megosztás Twitter megosztás A+ A- Nyomtatás Nyomtatás

Az az ukrán, aki megengedhet magának napi 40 hrivnyás kiadást, amely így is háromszor kevesebb, mint a fejlett európai országokban mért összeg, már nem számít szegénynek. Az Ukrán Tudományos Akadémia demográfiai és szociális kutatóintézetében több mint 10 éve folytatnak megfigyeléseket a témában.
Az eredmények nyugtalanítóak: a lakosság közel egynegyede szegénységben él. Nagyrészük többgyermekes család. Az egy gyermeket nevelő családok körében, ahol mind a két szülő dolgozik, a szegénységben élők száma meghaladja a 20%-ot. Ez ahhoz vezet, hogy nem mernek második gyermeket vállalni, mert azzal az elszegényedés veszélye 1,5-2-szeresére nőhet – nyilatkozta Ljudmila Cserenyko, a demográfiai intézet vezetője.
Az országos statisztikai bizottság nemrégiben azt nyilatkozta, hogy 2012 decemberében az átlagkereset Ukrajnában 9%-kal, azaz 279 hrivnyával növekedett a novemberi adatokhoz képest.
A Mukachevo.net nyomán.

Kövessen minket Facebookon is!

Most szól:

21:00 - Zenesáv

Frekvencia: Pulzus Rádió
Az autentikus népzene, a folk, a rock nagyjai csendülnek fel zenei műsorunkban.