Az ukrán kormány nyitott a magyar nyelvű oktatás elősegítésére

2013. január 28., hétfő

www.maszol.ro

A találkozón a nagykövet sürgette a kárpátaljai magyar oktatási nyelvű iskolák problémáinak a rendezését. Szóba hozta, hogy az érettségi tételek kérdéseinek ukránról magyarra fordítása időnként pontatlan, ezért a magyar tannyelvű iskolák diákjainak értelmezési problémák miatt nehezebb lehet pontos válaszokat adni, és ezzel hátrányba kerülhetnek az ukrán iskolák tanulóival szemben. Elmondta, hogy a kárpátaljai magyar pedagógusok készek ebben segítséget nyújtani, azaz részt venni a tesztek magyar fordításában.

 Facebook megosztás IWIW megosztás Twitter megosztás A+ A- Nyomtatás Nyomtatás

A kijevi magyar nagykövet fontosnak nevezte annak megoldását, hogy a magyar anyanyelvű gyerekek jól tanuljanak meg ukránul. Kifejtette a miniszternek: a kárpátaljai magyar pedagógusok készek olyan módszertan kidolgozásában is közreműködni, amely alkalmas arra, hogy hatékonyan és sikeresen tanítsák az ukrán nyelvet a nem ukrán anyanyelvű gyermekeknek.
    
A Magyarországon végzett ukrán állampolgárok tudományos fokozatának ukrajnai elismertetésével kapcsolatban Bayer Mihály közölte, hogy a két ország között már megkezdődött egy korszerű, a bolognai folyamatnak megfelelő, új magyar-ukrán ekvivalencia megállapodás előkészítése.
    
Az ukrán oktatási miniszter megerősítette: Ukrajna is érdekelt abban, hogy mihamarabb elkészüljenek a nélkülözhetetlen kétoldalú oktatási együttműködési dokumentumok. Üdvözölte a magyar javaslatokat, és ígéretet tett arra, hogy igyekeznek ezekben az ügyekben mihamarabb lépéseket tenni.

Forrás: 

MTI

Kövessen minket Facebookon is!

Most szól:

05:00 - Ukrán Irodalom 2

Frekvencia: Pulzus Rádió
Irodalmi óra