Csapon is semmitmondó határozat született a magyar nyelvről

2013. január 05., szombat

csap polgarmesteri hivatal
A képviselőtestület gyakorlatilag ugyanazt az egypontos határozatot fogadta el e tárgyban, amelyet egy héttel korábban a Kárpátaljai Megyei Tanács is megszavazott – tájékoztatta lapunkat Balogh Oszkár, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) városi tanácsi frakciójának vezetője. „A jóváhagyott dokumentum értelmében figyelembe veszik, hogy a 2012. december 21-i állapotok szerint Csapon az ukrán mellett a magyar nyelv is elterjedt mint regionális – közölte a képviselő. – A határozattal mintegy jelezték, hogy szimbolikus politikai döntést hoztak a kérdésben, de mivel a nyelvtörvény életbelépésének pillanatától hatályos azokban a régiókban, ahol a lakosság legalább 10 százaléka valamely kisebbség nyelvét beszéli, szerintük nincs szükség semmilyen külön procedúrára, határozatra ahhoz, hogy Csapon is alkalmazzák a jogszabályt.”

Facebook megosztás IWIW megosztás Twitter megosztás A+ A- Nyomtatás Nyomtatás

Balogh Oszkár ugyanakkor rámutatott: döntésével a tanács figyelmen kívül hagyta a KMKSZ kezdeményezését, hogy határozatilag mondják ki a regionális nyelvi státus megadását a magyarnak. „Még csak intézkedéseket sem léptetett életbe a tanács a magyar nyelv védelme és fejlesztése érdekében!” – tette hozzá a KMKSZ frakcióvezetője. – Nem tettek egyebet, mint hogy a statisztikai hivatal adatai alapján „megállapították”, hogy élnek magyarok Csapon.”

„Októberben ígéretet kaptunk arra, hogy bizottság alakul a nyelvtörvénnyel kapcsolatos teendők kidolgozására, ez a bizottság azonban egyszer sem ült össze azóta. Beadványainkat, amelyekben több javaslatot is megfogalmaztunk a legfontosabb teendőket illetően, a jelek szerint figyelembe sem vették, hiszen egy sem került közülük megvitatásra a tanács elé” – jelezte Balogh Oszkár.

A tanácsülés „színfoltja” volt, hogy Halina Car polgármester felszólította a KMKSZ-frakció elnökét, kérjen bocsánatot. „Az előző ülésen történtek folytatása volt ez. A polgármesterasszony felszólított, hogy kérjek elnézést mindazért, amit az elmúlt időszakban a nyelvtörvény ügyében Csapon tettem. Azt mondta, neki megígérte a KMKSZ legfelsőbb vezetése, hogy miután elfogadják a nyelvtörvénnyel kapcsolatos határozatot, én nyilvánosan elnézést fogok kérni a tetteimért. Megkérdeztem, hogy név szerint kitől kapta az ígéretet, amire persze nem tudott válaszolni, úgyhogy ennyiben is maradt a dolog. Természetesen a KMKSZ vezetése részéről ilyen ígéret nem hangzott el” – foglalta össze a történteket Balogh Oszkár, aki máig nem érti, miért tartozna a kárpátaljai magyarság érdekvédelmi szervezete bocsánatkéréssel azért, hogy kiáll a csapi magyarok jogaiért.
Forrás:

pszv
Kárpátalja

Kövessen minket Facebookon is!

Most szól:

10:10 - Határtalan

Frekvencia: Pulzus Rádió
A Kárpát - medencei református rádiók közös müsora