visszahallgatható műsorok

Sorbarendezés:

500 km-es biciklis ige-zarándoklat Székelyudvarhely és Vizsoly között

méret: 11.6 MB

Az 500 éves reformáció alkalmából egy 500 km-es biciklis ige-zarándoklatra került sor szeptember 2-tól szeptember 9-ig, Székelyudvarhely és Vizsoly között, a program ötletgazdája és szervezője Bereczki-Orbán Zsolt székelyudvarhelyi lelkipásztor volt, őt kérdezte Biró István.

Nemzetközi konferencia a Babeș–Bolyai Tudományegyetem és a Regional Studies Association szervezésében

méret: 5.9 MB

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem és a Regional Studies Association szervezésében először kerül sor Kelet-Közép Európában egy olyan nemzetközi konferencia megszervezésére, amelyben a regionális tudományokkal foglalkozó egyetemi okatók, kutatók és gyakorlati szakemberek vitatják meg a Regionális Polarizáció és egyenlőtlen fejlődés kérdéseit a térségben. A konferencia sajtótájékoztatóján Dr. Benedek József,  egyetemi oktatót kérdezte Both Zsuzsa.

Ötödjére szervezték meg a Mozgássérült keresztyén lovastábort

méret: 16.2 MB

Székelyjón szervezték meg idén az  5.  Mozgássérült keresztyén lovastábort. A tábor programjairól Jancsó Istvánnal a tábor főszervezőjével, Szegedi Csaba beszélgetett.

Tüntetés a Marosvásárhelyi katolikus iskola ügyében

méret: 13.0 MB

Szerda este 6 órakor Marosvásárhelyen a katolikus iskola védelmében, az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány által szervezett tüntetésen Erdély minden részéből érkeztek résztvevők, akiket Szecsődi Árpád kérdezett. Végezetül pedig Nagy Henriettát, az iskola egyik diákját hallották, aki az iskola nevében szólalt fel.

Székhelyet kap a családon belüli erőszak áldozatainak szánt központ

méret: 9.0 MB

Székhelyet kap a családon belüli erőszak áldozatainak szánt központ, új bölcsőde nyílik a Dónát-negyedben, töltőállomásokat létesítenek elektromos autók számára, közel 60 ezer euróval támogatja hátrányos helyzetű gyermekek étkeztetését a kolozsvári önkormányzat - többek között erről döntöttek a keddi tanácsülésen. Oláh Emese alpolgármestert hallják, a riporter: Mihály Noémi.  

Kezdődik a fergeteges Wonder Puck utcai fesztivál

méret: 10.5 MB

Disney filmek betétdalaival, fergeteges jelmezbállal és a művészeti ágak legváltozatosabb kavalkádjával várják nem csak a legkisebbeket, a pénteken, szeptember 15-én kezdődő, három napos, kétnyelvű Wonder Puck utcai fesztiválon. A szervezők azt ígérik, hogy a család minden tagja számára izgalmas programokkal készülnek. A programkínálat részleteiről munkatársunk, Prózsa Lilla Zsuzsanna, Kocsis Tündével a kolozsvári Puck Bábszínház magyar tagozatának kulturális titkárával beszélgetett. 

Refo500 a 8. Kolozsvári Magyar Napokon

méret: 113.0 MB

Vasárnapi beszélgetés rovatunkban a 8. Kolozsvári Magyar Napok református vonatkozású eseményeit gyűjtöttük csokorba. A rovatban a Fike Band a Refo500 sátorban tartott koncertjéből, valamint a Stars pincegalériában tartott zenés áhítatból csendültek fel dallamok. Szerkesztő: Mihály Noémi

Csákvári Dániel: református lelkész Münchenben

méret: 109.3 MB

Mai Vasárnapi Beszélgetés rovatunk vendége Csákvári Dániel müncheni református lelkipásztor, aki mesél a Németországban végzett szolgálatáról, a helyi és németországi magyar közösségekről, ill. református gyülekezetekről. A beszélgetés során szó lesz továbbá a migráció kérdéséről és a reformáció jubileumi évének mai üzenetéről, szellemiségéről. Szerkesztő: Biró István

A sajtkészítés titkairól

méret: 6.0 MB

Ki az aki a penészes sajtot szereti ? - Akár ilyen sajtot is vásárolhattak az érdeklődők a Bálint sajt készítőjétől a Kolozsvári Magyar Napokon felállított standoknál. A székelydályai Bálint Sándorral, a Harghita sajt egyesület tagjával beszélgetett Szecsődi Árpád kollégánk a sajtkészítés titkairól.

A nők elleni erőszak nem magánügy! című kerekasztalbeszélgetés

méret: 15.3 MB

A nők elleni erőszak nem magánügy! címmel tartottak kerekasztalbeszélgetést a 8. Kolozsvári Magyar Napokon, amelynek meghívottai Csép Andrea parlamenti képviselő, László Éva pszichológus és Hegedüs Csilla, az RMDSZ Nőszervezetének alelnöke volt. Az eseményt követően a hazai helyzetről, törvénykezésről kérdezte Hegedüs Csillát Bálint Enikő, rádiónk önkéntes munkatársa. 

A Hétköznapi Szuperhősök - az 1956-os forradalom fiatal hősei című könyvbemutató

méret: 20.6 MB

Hétköznapi Szuperhősök - az 1956-os forradalom fiatal hősei címmel tartottak képregénybemutatót a Kolozsvári Magyar Napok keretén belül az Erdélyi Magyar Múzeum egyesület szervezésében, az esemény előadóját Békés Mártont, a Terrorháza múzeum kutatási igazgatóját kérdeztük. A szerkesztő: Biró István.

A teqball népszerűsítése a Kolozsvári Magyar Napokon

méret: 8.9 MB

A legújabb erdélyi sikersportág, amely már el is kezdte világhódító turnéját. Jövő évben már Dubaiban, Franciaországban illetve Máltán is világkupát szerveznek. A teqballról van szó, amelynek ötlete a magyar származású Borsányi Gábornak köszönhető. A sportágat nem csak számos erdélyi fesztiválon, hanem a 8. Kolozsvári Magyar Napokon is népszerűsíteni próbálták, így augusztus 17. és 19. között bárki kipróbálhatta ezt az izgalmas, összetett labdajátékot, a sétatéren felállított teqball asztalnál. Prózsa Lilla Zsuzsanna Ilyés Szabolcsot, a romániai Góbék teqball csapat vezetőjét kérdezte a részletekről. 

Beszélgetés Csóti Gergely történésszel

méret: 6.1 MB

A Kolozsvári Magyar Napokra ellátogatott a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum is, amely sok érdekességet tatogat az oda látogatóknak. Kollégánk, Szecsődi Árpád, a sportmúzeum történész munkatársával, Csóti Gergellyel beszélgetett.  

Tanszergyűjtési akció a Refo500 sátorban

méret: 12.0 MB

Augusztus 17-én kezdetét vette a Kolozsvári Magyar Napokon a Refo 500 sátorban a tanszergyűjtési akció. Az Ifjúsági Keresztyén Egyesület 500 iskolatanszer az iskolakezdéshez a rászoruló gyermekeknek gyűjtési akciójáról az IKE elnökével, Tussay Szilárddal, az Agnus rádió önkéntese, Bálint Enikő beszélget.   

Civilek a nyelvi jogokért című beszélgetés a Kolozsvári Magyar Napokon

méret: 13.2 MB

Civilek a nyelvi jogokért címmel tartottak beszélgetést a Part-sátorban a 8. Kolozsvári Magyar Napokon, amelynek meghívottai Bethlendi András, a Muszai–Muszáj kezdeményező csoport aktivistája és Landman Gábor, a European Language Rights elnöke volt. Landman Gábor neve leginkább a kolozsvári kétnyelvű helységnévtáblák kapcsán vált ismertté, azonban több ügyben is harcol a nyelvi jogok érvényesítéséért. Az eseményt követően vele beszélgetett Mihály Noémi. 

A Csontvázak és kincsek a Szent-Mihály templom körül című előadás a Kolozsvári Magyar Napokon

méret: 11.3 MB

261 emberi csontváz, középkori járószint, a Szent-Mihály templom bejáratánál régi fogadalmi kapu maradványai, különböző kerámiai leletek kupicákkal ellátva, kályhacsempék, régi tintatartók és egyéb érdekességeket találtak Kolozsvár főterén, az ásatási kutatásokat követően- derült ki csütörtökön a Csontvázak és kincsek a Szent-Mihály templom körül című előadáson, amelyre 17 órától a kolozsvári Tiff-házba várták az érdeklődőket. A régészeti ásatások menetéről és eredményeiről, a lakosok reakcióiról, illetve további részletekről kérdeztük Dr. Csók Zsoltot, a Kolozsvári Történeti Múzeum régészét. A szerkesztő Prózsa Lilla Zsuzsanna.

Antal Imre, a csángó festő című kiállításának megnyitója

méret: 14.3 MB

Antal Imre, a csángó festő című kiállítást nyitották meg augusztus 16-án a Bánffy-palotában a 8. Kolozsvári Magyar Napok keretében. Antal Imre 1944-ben született Gyímesfelsőlokon és a nehéz időkben sem hagyta el szülőföldjét, szülőfalujában él és tanít.  Tanítványai tekintélyes nemzetközi gyermekrajz-kiállításokon nyertek díjakat, amiért  a rendszerváltás előtt Antal Imre meg is kapta méltó jutalmát: behívatta a titkosszolgálat. A megnyitón felszólalt Lucian Lucian Nastasă-Kovács*, a Szépművészeti Múzeum igazgatója, Németh Zsolt, ​a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke;​ Németh Géza, egyetemi docens, a Budafoki Református Gyülekezet gondnoka; Holló Barna grafikus; Székely István, az RMDSZ ügyvezető alelnöke; Hóvári János, a MANK főigazgatója. A kiállítáa kurátora Szepes Hédi művészettörténész. Őt kérdezte Mihály Noémi. 

Sigmond Júlia: Doloro című kötetének bemutatója

méret: 11.4 MB

Levelezni szerettem volna az egész világgal!- kiáltja a 88 éves eszperantista világpolgár, író, költő, a kolozsvári eszperantisták delegátusa, Sigmond Júlia, aki augusztus 15-én, kedden 16 órától legújabb, második verseskötetét mutatta be a kolozsvári Herepei-ház udvarán. Doloro című kötetében eszperántó nyelven íródott versének, nem kevesebb mint 54 nyelvű fordítása is olvasható, így ki-ki saját anyanyelvén olvashatja a szerzőnő fájdalomról szóló alkotását. Verséről, további terveiről és az eszperántó nyelvről is kérdeztük Sigmond Júliát, akit nem hiába neveznek Optimizmus Orvosságnéninek is. A szerkesztő Prózsa Lilla Zsuzsanna. 

A Kastélyok Erdélyben című kiállítás megnyitója

méret: 13.0 MB

A K plusz közösségi térben, a Pont csoport szervezésében került sor a Kastélyok Erdélyben című kiállítás megnyitójára, kedden, augusztus 15-én 17 órától. A kiállításról és a kezdeményezésről Farkas Andrást, a Pont csoport társalapítóját és Szabó Tamást, a csoport munkatársát és a képek fotósát kérdezte Biró istván.

Mátyás király titkai - igazságos volt-e?

méret: 16.3 MB

Mátyás király titkai. Igazságos volt-e Mátyás király a korstársak szembében? címmel tartott előadást Mandics György író, költő, újságíró, esszéíró, tanár, augusztus 15-én, a Bulgakov kávéházban. Az előadást követően az íróval beszélgettünk. Riporter: Szabó Anita.

Támogatóink

 

 
 
 
              

Agnus blog

Lelki hungarikum: öko-fogadalomtétel és a Teremtő ünneplése a bakonybéli Szent-kút mellett

Második éve rendezték meg az erdő-övezte Szent-kúti kápolna előtt a Teremtésnapi öko-ünnepetA főszervező Dr. Békefy Lajos református lelkipásztor, öko-újságíró, világvallás-kutató köszöntőjében Kányádi Sándor e ... ...