visszahallgatható műsorok

Sorbarendezés:

Idén is megünnepelték a Magyar Nyelv Napját

méret: 9.9 MB

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány az idén is megünnepelte a Magyar Nyelv Napját a Bánffy-palotában 2017. november 13-án. Ez alkalomból az Erdélyi Magyar Írók Lígáját díjazták, amelynek keretén belül felolvasott Karácsonyi Zsolt, Király László, Király Zoltán, Márton Evelin és László Noémi, valamint Laczkó Vass Róbert és Szép András megzenésített verseket adott elő. Laczkó Vass Róberttel készített interjút Bálint Enikő, rádiónk önkéntes munkatársa.

A 3. Legszebb Erdélyi Magyar Dal

méret: 8.2 MB

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete harmadik alkalommal hirdette meg a Legszebb Erdélyi Magyar Dal pályázatot, amelynek a gálaestjére a Bulgakovban került sor 2017. november 11- én. A marosvásárhelyi Vecker együttes és a székelyudvarhelyi Simó Annamamária és zenekara nyerte el a zsűri tetszését. A Legszebb Erdélyi Magyar Dal gálaestjének az egyik főszervezőjével, Mák Arannyal beszélgetett Bálint Enikő, rádiónk önkéntes munkatársa.

Az Előttünk az elődeink című könyvbemutató a Kolozsvári Magyar Operában.

méret: 9.8 MB

A kolozsvári magyar zenés színjátszás 225 éves évfordulója alkalmából Előttünk az elődeink című könyvbemutatóra és operagálára került sor 2017. november 9-én a Kolozsvári Magyar Operában. Az elmúlt 25 év történéseit, milyenségét  Benkő Judit, Laskay Adrienne és Fekete Adél mutatták be. A könyv főszerkesztőjével, Fekete Adél muzikológussal, rádiónk önkéntes munkatársa, Bálint Enikő beszélgetett.

Nyitott szemmel: Az úton levő asszony

méret: 20.7 MB

A Nyitott szemmel beszélgetőestek ehavi kiadásában az éppen kialakítás alatt álló Mária-út kelet-nyugati tengelyének megtétele került bemutatásra. Az Ábrám Noémi zarándokútjáról szóló rendezvény Az úton levő asszony címet kapta. A meghívottal Vákár Zsanett beszélgetett.

Ovis látogatás az Agnus rádiónál

méret: 7.2 MB

November 9-én, csütörtök délelőtt az Agnus rádió stúdiójába látogatott a Református Kollégiumi óvoda Halacska csoportja. Bár kicsit félénken és megilletődve érkeztek, az első mikrofonpróbát követően már egyre oldottabb és vidámabb lett a hangulat. Elsőként Csonka Dalma énekét hallgassuk meg. Szerkesztő: Szabó Anita

A Viszonylatok in memoriam Reformáció-500, Arany János-200, Kodály Zoltán-135 című tárlat megnyitója

méret: 12.7 MB

A Reményik Sándor Galéria és az Apáczai Galéria rendezésében november 8-án került sor az Erdélyi Magyar Művészpedagógusok Egyesülete Viszonylatok in memoriam Reformáció-500, Arany János-200, Kodály Zoltán-135 című tárlatának megnyitójára. A továbbiakban Székely Géza képzőművész-tanárt kérdezzük.

Programokról és tervekről tartott sajtótájékoztatót a Magyar Ifjúsági Értekezlet

méret: 10.3 MB

Az idei programokról és a jövőbeli tervekről tartott sajtótájékoztatót szerdán a Magyar Ifjúsági Értekezlet. Szó volt az ifjúsági törvény módosításáról, a Minority SafePack aláírásgyűjtéséről, az első Erdélyi Politikai Iskola elindításáról, illetve a közelgő Agrárakadémiáról. Az ifjúsági törvény módosításáról Szöllősi Tamás kézdivásárhelyi önkormányzati képviselő, a Kézdivásárhelyi Ifjúsági Szervezet elnöke beszélt.

A Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozó gazdag és színes programkínálattal várja az érdeklődőket

méret: 9.8 MB

A Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozó minden évben gazdag és színes programkínálattal várja az érdeklődőket. A rendezvény célja a népi kultúra népszetűsítése, amelyet idén különleges meghívottak is közvetítenek. Vákár Zsanett interjúvolja a főszervezőt, Nyitrai Ágnest.

Balázs Árpád visszaemlékezései a Volt egyszer egy egyetem sorozat keretén belül

méret: 20.9 MB

November 7-én 17 órakor a Volt egyszer egy egyetem sorozat keretén belül a Földrajz és Geológia Tanszékek történetét mutatták be a Kolozsvár Társaság székhelyén. A beszélgetőest meghívottai: Balázs Árpád, Bartos-Elekes Zsombor, Hantz-Lám Irén, T. Veress Éva és Wanek Ferenc voltak. A házigazda: Buchwald Péter volt. A továbbiakban Balázs Árpád visszaemlékezéseibe hallgathatunk bele, ő elsősorban a tanárairól tesz méltó említést.

A Földrajz és Geológia Tanszékek történetének bemutatása a Volt egyszer egy egyetem sorozat keretén belül

méret: 33.7 MB

November 7-én 17 órakor a Volt egyszer egy egyetem sorozat keretén belül a Földrajz és Geológia Tanszékek történetét mutatták be a Kolozsvár Társaság székhelyén. A beszélgetőest meghívottai: Balázs Árpád, Bartos-Elekes Zsombor, Hantz-Lám Irén, T. Veress Éva és Wanek Ferenc voltak. A házigazda: Buchwald Péter volt. A továbbiakban Hantz-Lám Irén visszaemlékezéseibe hallgathatunk bele.

A Szól a Szkriptúra keretében Bibliamaraton gyermekeknek című tevékenységet szerveztek

méret: 10.2 MB

A reformáció 500. jegye alkalmával a Szól a Szkriptúra keretében Bibliamaraton gyermekeknek tevékenységet tartottak 2017. november 2- án. A tevékenységbe önkéntesen bekapcsolódtak diákok, szülők és lelkészek. A Bibliamaraton egyik szervezőjével, Bálint Emesével, rádiónk önkéntes munkatársa, Bálint Enikő beszélgetett.

Horváth Levente: Út és útitársak című könyvének a bemutatója

méret: 17.2 MB

A reformáció 500. születésnapjának jegyében Horváth Levente második, Út és útitársak című könyvének a bemutatására került sor a Koinónia Kiadó és a Szól a Szkriptúra szervezésében a Kofferben, október 30-án. A szerzővel, a tanítvánnyá válásról Zágoni Balázs és Szilágyi Szabolcs beszélgetett. Horváth Leventével, rádiónk önkéntes munkatársa, Bálint Enikő készített interjút.

A 40. órához közeledik a Bibliafelolvasó maraton

méret: 5.9 MB

Kolozsváron ezekben az órákban is “Szól a Szkriptúra”, vagyis zajlik a Bibliafelolvasó maraton. Az esemény Október 31-én este kezdődött és November 4.-én ér véget. 500 résztvevő, mintegy 80 óra leforgása alatt olvassa fel a Szentírást elejétől a végéig, megszakítás nélkül. A 40.-ik órához közeledve ismét a helyszínre látogattunk. Ebből az élményből ragadunk ki egy pillanatot, amelyet most hallgatóinkkal is megosztunk. Visky János lelkipásztorral Ferencz Amália beszélget.

John Piper: Az öröm hajnala című adventre készülő elmélkedéseinek bemutatása a Kofferben

méret: 7.8 MB

John Piper Az öröm hajnala című adventre készülő elmélkedéseinek bemutatására került sor Daray Erzsébet fordításában a reformáció 500. születésnapja jegyében, a Koinónia Kiadó és a Szól a Szkriptúra szervezésében október 30-án. A felnőtteknek szánt „adventi naptárról” Daray Erszébet és Zágoni Balázs beszélgettek. A könyv fordítójával, Daray Erzsébettel, rádiónk önkéntes munkatársa, Bálint Enikő beszélgetett.

Szól a Szkriptúra Kolozsváron!

méret: 12.7 MB

A reformáció 500. évfordulója alkalmából Bibliaolvasó maraton zajlik jelenleg Kolozsváron. Az eseményről kollégánk, Szecsődi Árpád a Koinónia könyvkiadó munkatársát, Berke Krisztina Ágnest kérdezte.

Három napos konferenciával emlékeztek a reformációra Nagyenyeden

méret: 12.9 MB

Három napos konferenciával emlékeztek a reformációra Nagyenyeden. Az eseményről dr. Gudor Kund Botond esperes, a Gyulafehérvári református egyházközség lelkipásztora a következöket mondta Szecsődi Árpád kollégánknak.

Balla Zsófia költő, író beszélgetőestje Kolozsváron

méret: 7.8 MB

Két életünk közt címmel Balla Zsófia Babérkoszorú-díjas költővel, íróval beszélgetőestet tartottak a Kolozsvár Társaságban, 2017. október 26-án, csütörtökön 18 órától. A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia és a Digitális Irodalmi Akadémia tagjával beszélgetett Demény Péter író, a Látó szépirodalmi folyóirat szerkesztője. A beszélgetés során a költőnő saját verseiből is felolvasott. Balla Zsófiával rádiónk önkéntes munkatársa, Bálint Enikő beszélgetett.

Református kollégiumok kórustalálkozója Kolozsváron

méret: 6.2 MB

A Reformció 500. emlékév keretén belül Református kollégiumok kórustallkozójára került sor Kolozsváron, a Farkas utcai templomban, október 28-án szombaton. Az eseményről Székely Árpádot, a Kolozsvári református kollégium igazgatóját, rádionk munkatársa, Szecsődi Árpád kérdezte.

Fazakas Sándor díszdoktori kitüntetéséről

méret: 6.6 MB

Díszdoktori címmel tüntette ki a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Fazakas Sándort, a Debreceni Hittudományi Egyetem tanárát. Az eseményről Müller Erik összeállítását hallják. 

Több ezren ünnepelték a reformációt

méret: 8.5 MB

A múlt hónap végén a reformáció 500. évfordulója alkalmából több ezren ünnepeltek az Erdélyi Református Egyházkerület központi rendezvényén. Bibza Gábor, a Kolozsvári Egyházmegye esperese így emlékszik vissza az eseményre. A riporter Szecsődi Árpád.

Támogatóink