visszahallgatható műsorok

Sorbarendezés:

Páros nap a Házasság hetében

méret: 6.8 MB

A Házasság hetében, február 12 -én, Páros Nap cím alatt a házastársukkal való együttélésüket ünnepelték a kolozsvári Tóvidéki Református Egyházközségben, az eseményről a gyülekezet egyik tagját Pálfi Rozáliát Szecsődi Árpád  kérdezte. 

Mindennapi madaraink

méret: 11.7 MB

Mindennapi madaraink címmel tartott előadást az Ember és Természet Kollégium keretében Dr. Szabó D. Zoltán biológus, ornitológus, természetfilmes, a BBTE Biológiai és Ökológiai Intézetének munkatársa, február 8-án, szerdán, 18 órától a Györkös Mányi Albert Emlékházban. A sorozat házigazdája Dr. Farkas György volt. Az előadást követően a meghívottal Szabó Anita beszélgetett.

1Móz 2,24 - 1Móz 12,10-19 - Dávid István - elengedés és ragaszkodás - FIKE istentisztelet 2017. febr. 5.

méret: 20.2 MB , címkék: Fike, FIKE

1Móz 2,24 - 1Móz 12,10-19 - Dávid István - elengedés és ragaszkodás Ábrahám és Sára története. (1Móz 12,10-19) Ezúttal az elengedés és a ragaszkodás felől nézve. Ábrahám elindulása, a hívő útja Isten ígérete felől motivált, de a realitás felől kikérdezett. A nagy elindulás, a ráhagyatkozás, a bátorság és nyitottság története után, a boldogságos és impulzív kezdés után egyszer csak történik valami. A dolgok természete, hogy csak úgy történnek, pimasz dolog is ez részükről, de azért nem váratlan. Józan ésszel minden boldogságba be lehet kalkulálni a kínt, és nem kell túl pesszimistának lenni ahhoz, hogy elegendő nyitottsággal a jót és a keservest is lássuk. Néha bátorságból kell több. És ebben a nagy idilli elindulásban, az isteni ígéret és a hétköznapi történések feszültségében egyszer csak nagyon kicsi lesz az ember, még önmagához képest is. Éhség támad. Most egy másfajta, kézzelfoghatóbb realitás szerez magának teret, abban a folyamatban, ahol a hívő ember az oly sokszor kitolódni látszó isteni ígéretek felől igyekszik önmagát meghatározni és tetteinek értékét, súlyát lemérni. Egyszerre csak nagyon egyszemélyes és rövidtávú lesz az élet. Ábrahám az éhínség elől Egyiptomba menekül. A szorító helyzetben férji szerepéről és felelősségéről lemond, háttérbe húzódik, mint aki szelíd és alázatos, aljas, korrupt és gazember, és Sárát az egyiptomi fáraó ágyasai közé löki. Mert éhség van, érted? Mert olyanok a körülmények amilyenek, mert eleve benne van ez-az az akkori légkörben, mert a férj és a feleség között bármi megtörténhet, és belefér most is sok minden. Mert félelem van és rettegés.
Megtörténik ez egyszer, majd néhány év múlva Gerárba ismét (1Móz 20.), és később Izsák, Ábrahám és Sára gyereke is ezt teszi feleségével, Rebekával (1Móz 26.). Mert éhség van, érted? Mert félelem van és rettegés. Amúgy tényleg... Ábrahám is és Izsák is tudta, hogy a feleségük szép...
(di)

Családi nap

méret: 5.8 MB

Családi napot tartanak február 4-én a bulgária-telepi református gyülekezetben, amelyen alkalmuk lesz a szülőknek egy pszichológus jelenlétében is beszélgetni a gyereknevelésről. A rendezvény kapcsán Nagy Melindát, a rendezvény szervezőjét kérdeztük. A riporter Szegedi Csaba.

Magyar nők és a megszálló katonák

méret: 11.8 MB

Utolsó előtti előadásához érkezett a Magyarok szovjet fogságban 1944 és 1953 között című előadássorozat, amelyet a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve keretében szervez. A sorozat tizedik előadását Budapestről dr. Hámori Péter társadalomtörténész, szociológus, a Rendszerváltás történeti intézet tudományos munkatársa tartotta. Előadásának címe: Magyar nők és a megszálló katonák; történetek Szatmárból, Borsodból és Szibériából. Az előadás végén az előadót Szecsődi Árpád kérdezte.

Kodály Zoltán-emlékest

méret: 16.6 MB

A Művelődés Estek keretében Kodály Zoltán-emlékestre került sor február 2-án, csütörtökön, 18 órától a Györkös Mányi Albert Emlékházban.
Az est meghívottja Márkos Albert hegedűművész volt, aki Kodály műveinek megismeréséhez, és előadásához fűződő emlékeit tárta a hallgatóság elé. A megemlékezés során részletek is elhangzottak a zeneszerző műveiből élő zene, valamint felvételek formájában.
Az est házigazdája Dáné Tibor Kálmán, a Művelődés folyóirat főszerkesztője volt. A szerkesztő Szabó Anita

Istennel a hegyen

méret: 14.7 MB

Pataky István síoktató számára minden bizonnyal különleges az idei év, hiszen hamarosan kisfiuk egy éves születésnapját ünneplik, illetve huszonöt éve dolgozik önkéntes hegyimentőként a Madarasi Hargitán. Sízésről, házasságról és hitről beszélget vele Mihály Noémi. 

Az IKE idei terveiről beszél Tussay Szilárd

méret: 6.1 MB

Arról, hogy az IKE szervezésében milyen eseményekre, rendezvényekre kerül sor 2017-ben, Tussay Szilárd ügyvezető igazgatót Szecsődi Árpád kérdezte.

Mit gondolnak a diákok az ökumenikus imahétről?

méret: 13.9 MB

A keresztények egységégéért létrejövő Ökumenikus imahetet ebben az évben január 15-22 között tartották. Az imahét anyagát a németországi keresztény testvérek állították össze, amelynek a központi igéje így hangzik: „…Krisztus szeretete szorongat minket…” 2Kor 5,14-20. Az egyetemes imahéthez kapcsolódóan a Kolozsvári református kollégium 11-ikes A osztályos diákjait, Füstös Pault, Nagy Esztert, Dániel Márton Leventét és Farcádi Blankát kérdeztük az egyetemes ökumenikus imahétről, imádkozásról. A riporter Szecsődi Árpád.

Magyarok szovjet fogságban 1944 és 1953 között

méret: 9.7 MB

A Kolozsvári Sapientia Erdélyi Magyar Tudomány Egyetemen folytatódott a Magyarok szovjet fogságban 1944 és 1953 között című előadássorozata. A meghívott előadó Matkovits-Kretz Eleonóra a Magyarországi Németek Pécs Baranyai Nemzetiségi körének elnöke volt, akit kollégánk Szecsődi Árpád arról kérdezett miként érintette a deportálás a német nemzetiségűeket.  

Fotó és film Kolozsváron-sorozat

méret: 10.6 MB

A Kolozsvár Társaság Fotó és film Kolozsváron sorozat keretén belül a Román Televízió kolozsvári stúdiójának magyar nyelvű adásának háttérmunkája címmel kerekasztal-beszélgetést tarttottak január 24-én, kedden, 18 órakor a Kolozsvár Társaság székhelyén. A meghívottak között volt Erdős Zsigmond – operatőr, akivel Nemes Imola, rádiónk önkéntes munkatársa beszélgetett.

Örökségünk őrei

méret: 8.2 MB

Az idén a Kolozsvári Református Kollégium diákjai a Mócok útja 19 szám alatt található Óváry-Purjesz házat fogadták örökbe ahová a diákok szeretettel várták a hallgatókat egy Slam poetry estre valamint ételkóstolóra, január 30-án 16:30-kor. A szerkesztő Szecsődi Árpád.

Erdélyi turnén a Belau együttes

méret: 16.8 MB

Budapest és London után Erdélyben is bemutatja  első nagylemezét a Belau együttes január 19-e és 21-e között. A Belau az Island of Promise című bemutatkozó videójával tűnt fel a magyar zenei életben, amely számos elismerést gyűjtött be. A zenekar a nyár folyamán közel 40 koncertet adott, köztük a legnagyobb fesztiválokon, például az Untoldon. Az első lemezük, The Odyssey címmel nemrég jelent meg, amelyet egy dupla teltházas lemezbemutatóval indítottak útjára, most 3 állomásos erdélyi turnén vesznek részt. A tegnap esti kolozsvári koncertet megelőzően Kedves Péterrel, a formáció megálmodójával beszélgetett Mihály Noémi.

Gulág-sorsok tárlatmegnyitó

méret: 16.9 MB

M. Lovász Noémi Gulág-sorsok című tárlatát nyitották meg hétfő délután Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának rendezvénytermében. A vendégeket Mile Lajos főkonzul köszöntiötte, a kiállítást Újvári Dorottya művészettörténész méltatta, a vonatkozó korszakot Murádin János Kristóf történész ismertette. A kiállításhoz illő zenei műsorban Potyó István, Gere Edit és Willing Boglárka működött közre. A kiállításról az alkotót, M. Lovász Noémit Mihály Noémi kérdezte.

Az adókulcs csökkentésének hatásai

méret: 19.0 MB

Hét év után, január elsejétől ismét 19%-ra csökkent az egységes adókulcs Romániában, február elsejétől pedig a minimálbér is bruttó 1450 lejre növekszik. Ezek, az első hallásra pozitívnak tűnő események, hosszútávú hatásairól beszélgettünk Székely Imrével, a BBTE Közgazdaság és Gazdálkodástudományi Intézet magyar tagozatának távoktatási igazgatójával. Riporter: Szegedi Csaba  

1Móz 50,15-21 - Szikszai Szabolcs - megbocsátás - FIKE istentisztelet 2017. jan. 29

méret: 32.8 MB , címkék: Fike, FIKE

1Móz 50,15-21 - Szikszai Szabolcs - megbocsátás Vétkek, amelyeket ellenünk elkövettek, és vétkek, amelyeket elkövettünk. Megocsátani, bocsánatot nyerni, megbocsátani másnak, és megbocsátani magamnak, vagy elfogadni a bocsánatot. 

Amilyen könnyen mondjuk: bocsi, olyan nehéz, de még fontosabb megértenünk, mit jelent megbocsátani, és miért van szükségünk rá.

József megbocsát a családjának. Riszpekt. Nézzünk rá erre az egészre egy picit, mert ez nem kis teljesítmény lehetett.

1Móz 13 - Dávid István - a megbékélés falai - FIKE istentisztelet 2017. jan. 22.

méret: 22.1 MB , címkék: Fike, FIKE

1Móz 13 - Dávid István - a megbékélés falai  Ábrahám és Lót történetének egy adott szakaszában úgy tűnik, az elválás a legkézenfekvőbb módja annak, hogy a közöttük kialakult konfliktus valamilyenfajta megnyugtató megoldás felé elmozduljon.
Többféle konfliktus megoldási módszer létezik. Nyilvánvalóan nem a válás az egyetlen. De azt hiszem aligha lehet bármilyenfajta konfliktust rendezni, aligha állhat helyre a kapcsolat anélkül, hogy szabadjára ne engedném a másikat, hogy ne történne meg az elengedésnek, a szabadon bocsátásnak az a módja, amelyben nem csak a másik fölötti kontroll gyarkolásának lemondásáról tanúskodom, de jelét is adom annak, hogy tiszteletben tartom a másik fél külön útját. A megbékélés nem nélkülözheti ezt a fajta eltávolodást. A válásnak, a leválásnak, az önállósodásnak - és így a felelősségvállalásnak is – ez az útja a megbékélés részét képezi, az egészséges kapcsolat részét képezi.
Él bennünk egy gyermek, aki képtelen ezt az eltávolodást felfogni és elfogadni. Egy gyermek, akik az egymással összeegyeztethetetlent is egységben látja, egységben szeretné látni….

1Móz 37,18-24 - Szikszai Szabolcs - összetörve - FIKE istentisztelet 2017 jan. 15

méret: 27.3 MB , címkék: Fike, FIKE

1Móz 37,18-24 - Szikszai Szabolcs - összetörve Mi történik, amikor összetörnek az álmaink? Amikor a dolgok nem úgy alakulnak, ahogyan szerettük volna? Mi történik, ha mi is a kútban találjuk magunkat? Mi történik, amikor a fontos kapcsolatainkba vetett hitünk meginog? Mi a terve Istennek az összetört álmainkkal?

Gyere, vigyük együtt oda Istennek ezeket a kérdéseket.

1Móz 21,1-7 - Dávid István - nevetés - FIKE istentisztelet 2017.jan.8.

méret: 29.6 MB , címkék: Fike, FIKE

1Móz 21,1-7 - Dávid István - nevetés Csak az ember képes a nevetésre. Van benne valami földhözragadtságból kiszakadt komolytalanság. Talán ezért gondolták hosszú ideig, hogy a hit és a nevetés összeegyeztethetetlen. A hívő ember holt komoly :) - ezt inkább ne is gondoljuk tovább :D
Nos ha elkezded megtervezni az előtted álló évet, életet, akkor talán jó, ha megtanulsz nevetni. A terv és a megvalósulás közötti feszültséget sokszor csak a nevetés teszi elviselhetővé. Hagyd, hogy Isten megnevettessen téged! A földhözkötött komolyság helyett költözzön a szívedbe a mennyei derű. :)

A reformáció jegyében "égett a láng" Marosvásárhelyen

méret: 110.5 MB , címkék: Vasarnapi, beszelgetes, Vasárnapi, beszélgetés, vasárnapi, Vasárnapi beszélgetés, vasarnapi

Vasárnapi Beszélgetés című rovatunkat témája a január 14-15-ei Égjen a Láng keresztyén zenefesztivál. Adásunkban először meghallgathatják főtiszteletű Kató Béla, az erdélyi református egyházkerület püspökének a fesztiválon elhangzott ünnepi beszédét, majd a főszervezővel Sütő Alpárral beszélgetünk, ezt követően  a magyar református egyház zsinati ifjúsági irodának a referensével készült interjú hangzik el, majd a résztvevőkkel beszélgetünk. Az interjúkat Kismihály Boglárka, Nemes Imola és Szegedi Csaba készítette.

Az űrlap letölthető ITT!

A  kitöltött és aláírt űrlapot mindenkinek személyesen kell leadnia május 25-ig abban az adóhivatalban ahova tartozik.

Támogatóink

               
 
 

 
 
 


 

Agnus blog

Házaló Fazék - Mille Tímea: Afrika ízei

Receptlesőben hallgatóinknál és olvasóinknálAz Agnus Rádió és a Szabadság napilap közös rovataMille Tímea Mákófalván született, amely Kolozsvártól nem messze fekszik a Nádas völgyében ... ...