visszahallgatható műsorok

Sorbarendezés:

Beszélgetés Oláh Anna, az Anna Amélie tervezőjével

méret: 10.3 MB

A bőr szerepe a divat világában, Oláh Anna Amélié divattervező volt a 2018- as blogdíler első meghívottja március 7-én az 1856 Bistroban. Anna Amélie táskák tervezőjével rádiónk önkéntes munkatársa, Bálint Enikő beszélgetett.

Változások, intézkedések az Erdélyi Református Egyházkerületben

méret: 13.3 MB

Az Erdélyi Református Egyházkerületben jelenleg több mint 50 gyülekezetnek nincs lelkipásztora. Az egyházkerület vezetősége, hogy a hiányt pótolja, több intézkedést is foganatosított, amelyekről 2018. március 7-én a Romániai Református Egyház Zsinata is tárgyalt. A jogszabály módosítások értelmében a lelkipásztorok ezután 70 éves korukig szolgálhatnak a gyülekezetekben, ha ezt választják, de szó esett a városi misszióról is, valamint változott a teológusok hatodik, gyakorlati éve, valamint visszavezették a segédlelkészséget. A zsinat után Kató Béla püspökkel Kiss Gábor beszélgetett.

Unify konferenciára Kolozsváron

méret: 7.7 MB

Unify néven YMCA konferenciára került sor Kolozsváron a Bethlen Kata Diakónia központban, március 1 és 4 között. Kollégánk, Szecsődi Árpád a résztvevők közül a magyarországi KIE (Keresztyén Ifjúsági Egyesület) tagját, Magasi Évát, valamint Bene Karolát kérdezte, aki jelenleg az YMCA egyetemen tanul Németországban.

Viski János, Kodály Zoltán magyarörmény tanítványa címmel tartottak előadást a Györkös Mányi Albert Emlékházban

méret: 14.4 MB

Fancsali János zenetörténész, magyarörménység-kutató előadást tartott március elsején Viski János, Kodály Zoltán magyarörmény tanítványa címmel. A Györkös Mányi Albert Emlékházban megrendezésre kerülő esemény alkalmával az előadó Kodály Zoltán tanítványának munkásságát méltatta. Az előadás meghívottjával, Fancsali Jánossal Vákár Zsanett beszélgetett.

Az Élő Várad antológia szerzői mutatkoztak be a Bulgakov Kávéházban

méret: 11.2 MB

A Helikon- estek a Gyújtóláng és határpont című kiadásán az Élő Várad antológia szerzői mutatkoztak be 2018 február 28- án a Bulgakov Kávéházban. A meghívottakkal André Ferenc beszélgetett. Az Élő Várad Mozgalom egyik tagjával, Biró Árpád Leventével, rádiónk önkéntes munkatársa, Bálint Enikő készített interjút.

Újra szólni fog a szkriptúra Kolozsváron!

méret: 13.2 MB

Az Agnus rádióban március 12-től minden hétfő reggel 7 óra 35 perctől megszólalnak mindazok, akik a tavaly ősszel, a reformáció 500. emlékévében részt vettek a Bibliafelolvasó maratonon. Beszélni fognak többek között az ott megélt tapasztalatokról, élményekről, és szó lesz személyes hitvallásokról is. A rovatot Ferenc Amália készíti, az ő ötlete alapján indul, és szeretné mind a résztvevőket, mind a szervezőket egyaránt megkeresni és bevonni a beszélgetésekbe. Riporter: Szabó Anita

Lupescu Radu: Hunyadi Mátyás királlyá választásáról címmel tartott előadást

méret: 10.7 MB

A XXVI. Mátyás Napok megnyitására került sor a Kincses Kolozsvári Egyesület és az Amarylis Társaság szervezésében 2018. február 23-án, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen. Hunyadi Mátyás díszterem avató ünnepség során Lupescu Radu történész tartott előadást Hunyadi Mátyás királlyá választásáról címmelLupescu Raduval rádiónk önkéntes munkatársa, Bálint Enikő készített interjút.

Új közösségi tér és játszótér felavatása az Életfa Családsegítő Egyesületnél

méret: 9.1 MB

Egy új közösségi tér és játszótér felavatását ünnepelték pénteken az Életfa Családsegítő Egyesület tagjai. Az eseményről az egyesület tagjaival, Matekovits Hajnalkával és Makkai Bencével beszélgetett Nemes Imola.

A Másik Buddha című előadás a Györkös Mányi Albert Emlékházban

méret: 20.4 MB

A Nyitott Szemmel beszélgetősorozat február 22-ei kiadása alkalmával az előadó, Imre Zoltán Tibetbe invitálta a hallgatóságot. A Másik Buddha című előadáson a kultúrantropológus által feltárt meghökkentő vallástörténeti  összefüggésekkel ismerkedhettünk meg, és betekintést nyerhettünk a valószínűleg hat és félezer éves bön vallás mibenlétébe. Az est meghívottja arról is beszélgetett Vákár Zsanettel, hogy miként kapcsolódik ez az ősi hitvilág a magyarsághoz.

Bohém társaság, bohócvilág és magyar-román irodalom népszerűsítése a megbékélés érdekében

méret: 11.7 MB

A néhány hónapja megnyitott kolozsvári Fehér Holló Küldőkönyvtár alapgondolatáról illetve annak részleteiről Szabó Csabával, a Fehér Holló portál főszerkesztőjével beszélgettünk. Szerkesztő: Prózsa Lilla Zsuzsanna

A népmesék típusai, alakíthatósága, valamint azok hatása a gyerekek szocializációs folyamatára

méret: 15.1 MB

Egy új nap, egy új mese. A népmesék típusai, alakíthatósága, valamint azok hatása a gyerekek szocializációs folyamatára. Többek között ilyen kérdésekről is szó volt a 2018. február 16-án, a kolozsvári Puck Bábszínház által megszervezett MOZAIK prevenciós beszélgetős alkalmainak legújabb kiadásán. Az említett kezdeményezés egyrészt a bábszínházat hivatott promoválni, másrészt pedig egy olyan közösséget és teret szeretne létrehozni, ahol a szülők, pedagógusok, illetve gyerekekkel foglalkozó felnőttek különböző, gyerekekkel kapcsolatos témákról tudnak beszélgetni. A részletekről Vitos Alizt, az est moderátorát kérdeztük. Szerkesztő: Prózsa Lilla ZsuzsannaTermészetgyógyászat napjainkban

méret: 17.2 MB

Nemrég az Agnus rádió Vasárnapi beszélgetés rovatának vendége volt Dr. Szőcs Ottó, kolozsvári dietetikus és családorvos, akivel egy igen elterjedt és divatos eljárásról, a természetgyógyászatról beszélgettünk, mindezt megvizsgálva az orvostudomány szempontjából is. A riporter Szabó Anita.

A Volt egyszer egy egyetem sorozat februári kiadása

méret: 12.6 MB

A Volt egyszer egy egyetem (1945-59) sorozat keretén belül a Bolyai Egyetem Történelem Szakát mutatták be a Kolozsvár Társaság rendezvényén február 13-án. Nagy Benedekkel azt est egyik meghívottjával Nemes Imola beszélgetett.

Jótékonysági humorest a Yuppi táborért

méret: 18.4 MB

Móka és betegség? Igen, a kettő kétségkívül harmonikusan összefér. Ezt nem csak az évente 4 alkalommal megszervezett Yuppi élményterápiás táborok bizonyítják, hanem a március 3-ai, szombati Best of Szomszédnéni jótékonysági humorest is. A humorkedvelőket a kolozsvári Babes Bolyai Tudományegyetem Auditorium Maximum termébe várják, este 19 órától. A rendezvény teljes bevételét pedig a táborokban résztvevő diabéteszes, reumás és onkológiai betegségekben szenvedő gyerekek ingyenes táboroztatására szánja a két humorista. A Yuppiságról, a humorestről illetve a táborok részleteiről László Zsuzsával, a Yuppi Tábormozgalom Egyesület ügyvezető elnökével beszélgettünk. Szerkesztő: Prózsa Lilla Zsuzsanna 

Petru Dimoff: Az Utca című fotókiállítása

méret: 8.3 MB

Az Utca címmel fotókiállításra került sor a Városi Kulturális Központ kiállítótermében, a Bethlen-bástyában (Szabók bástyájában). Egy olyan társadalmi dokumentációs fotókiállításról van szó, amely karakteres képeket tartalmaz, járókelők, barátok, ismerősök, hétköznapi emberek, a kolozsvári utcákon kibontakozó jeleneteket örökítenek meg a kiálított fényképeken. Petru Dimoff fotóssal, a képek szerzőjével kollégánk Szecsődi Árpád beszélgetett.

A házasok napját ünnepelték a Tóközi Református Gyülekezetben

méret: 12.3 MB

Éltető sodrásban címmel a házasok napját tartották a Tóközi Református Gyülekezetben 2018. február 11-én. A meghívottuk Kónya Zoltán és felesége, Kónya Ágnes családterapeuták voltak. Az alkalmon bemuttaták Kónya Zoltán Házasság frissítve című könyvét. A szerzővel rádiónk önkéntes munkatársa, Bálint Enikő beszélgetett.

A Lázálom Lilivel című meséskönyv bemutatója Kolozsváron

méret: 12.2 MB

Csikós Farkas Kata: Lázálom Lilivel című meséskönyvét mutatták be 2018. február 8-án a Reményik Sándor Galériában. A Lázálom Lilivel egy hiánypótló meséskönyv, amely segít a gyerekeknek a szorongás, feszültség leküzdésében, ha kórházi kezelésre szorulnak. A szerzővel Brem Ágnes könyvtáros beszélgetett. A könyvbemutatót követően Csikós Farkas Katát Szabó Anita kérdezte.

Kávés-könyves csajos beszélgető-est a K+ Közösségi Térben

méret: 12.8 MB

Igazán csajos szünetgomb a sosincsidőmsemmire hétköznapokon. Akár így is nevezhetnénk a 2018. február 12-ei kávés-könyves kötetlen beszélgetést, amelynek a kolozsvári K+ Közösségi Tér biztosít kuckót. Az esemény ezúttal könyvekről, olvasmányélményekről szól, így a szervezők arra bátorítanak mindenkit, hogy a forró tea, kávé vagy forrócsoki mellé kedvenc könyvüket is vigyék  magukkal az estre. Sőt akár több könyvvel is érkezhetnek, hiszen a végén lehet majd csereberélni, kölcsön adni, kérni. A kolozsvári Kőszikla Gyülekezet által szervezett esemény este fél 7kor kezdődik, és részleteiről valamint egyéb hasonló jellegű projektekről Rácz Noémi szervezőt kérdeztük. A riporter Prózsa Lilla Zsuzsanna.

“Kolozsvári színésznők a KT pódiumán” című beszélgető-sorozat

méret: 13.4 MB

A “Kolozsvári színésznők a KT pódiumán” című beszélgető-sorozat február hetedikei alkalmán, a Kolozsvár Társaság székhelyén megszervezett kiadásában Kántor Melindával ismerkedhettünk meg. A Kolozsvári Állami Magyar Színház örökös tagjának Nánó Csaba újságíró volt a beszélgetőtársa. A diskurzust követően a színésznőt Vákár Zsanett interjúvolta.

Az IKE által szervezett eseményekről beszélgettünk

méret: 7.9 MB

Az IKE (Erdélyi Református Egyházkerület Ifjúsági Szövetsége) által ebben a hónapban szervezett eseményekről, valamint különböző képzésekről kérdeztük Tussay Szilárdot, az Erdélyi Református Egyházkerület ifjúsági referensét. A riporter Szecsődi Árpád.

Támogatóink