visszahallgatható műsorok

Sorbarendezés:

Kolozsvár reformációja

méret: 10.2 MB

Kolozsvárnak március 15-e egy másféle „forradalmat” is hozott, amely sokat változtatott a város arculatán. Kolozsvár 1556-ban kiteljesedett reformációjáról beszélt Ősz Sándor Előd, a kolozsvári Kétágú templom déli karzatán, március 14-én. Ebből sugárzunk rövid részletet. A szerkesztő Mihály Noémi.

Gergely Istvánról

méret: 4.1 MB

Gergely István volt hadifoglyot, írót munkáiról kérdezte Szecsődi Árpád munkatársunk. 

Jótékonysági Zenés est Györgyfalván

méret: 7.0 MB

Jótékonysági zenés estre kerül sor Györgyfalván Március 17-én. Az eseménnyel kapcsolatosan Antal Enikőt az Angyaltábor szervezőjét kollégánk Szecsődi Árpád kérdezte.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház március végi előadása

méret: 11.5 MB

Újabb bemutatóra készül a Kolozsvári Állami Magyar Színház március végén. A Rosmersholm a norvég drámaíró-mester Henrik Ibsen keveset játszott, ismeretlenebb drámája. A darab a szerző úgynevezett pszichológiai korszakába tartozik, amelyet az egyénre összpontosítás, a szerepek részletes, bonckéssel elkövetett elemzése, a viszonyok kuszasága jellemez, némi szimbolista felhanggal. Visky András, a színház művészeti igazgatója szerint, Andrij Zsoldak olyan rendező, aki feszegeti a színház elképzelhető határait. A háromfelvonásos mű hatórás előadást eredményezett volna, amelyből a második részt kivágták, így négy órásra rövidült a produkció, amelyet egy szünet szakít meg. A Kroll szerepét alakító Bács Miklóssal beszélgettünk. Riporter: Mihály Noémi

A drónok használata a természetföldrajzi kutatásban

méret: 10.5 MB

Az Ember és Természet kollégium legutóbbi meghívottja Dr. Imecs Zoltán volt, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Földrajz karának adjunktusa, aki A drónok használata a természetföldrajzi kutatásban címmel tartott előadást 2017. március 9-én, csütörtökön a Györkös Mányi Albert Emlékházban. Az est házigazdája Dr. Farkas György volt. Az előadást követően Dr. Imecs Zoltánt további érdekességekről kérdeztük a drónokkal kapcsolatban. A riporter Szabó Anita.

Kórházlelkészek Kolozsváron

méret: 15.2 MB

Nemrég ünnepeltük a kórházmisszió vasárnapját. Kolozsváron három kórházlelkész dolgozik, de közelről sem sikerül lefedni az összes kórházat, a betegekről nem is beszélve. A kórházlelkészi munkáról beszélgettünk Balogh Gyöngyivel, aki tízéves tapasztalattal rendelkezik már, illetve Erdélyi Tündével, aki ősszel tért vissza erre a területre. Riporter: Mihály Noémi.

Beszélgetés hitről és filozófiáról Szikszai Szabolccsal

méret: 15.5 MB

Hitről, a hit megélésről és filozófiáról  beszélget Szikszai Szabolccsal Az Újragondoló blog írójával, református lelkipásztorral Kismihály Boglárka, rádiónk önkéntes munkatársa.

Épülés a küldetésben

méret: 13.0 MB

Épülés a Küldetésben, Avagy A Nem Önmagának Élő Ember címmel, hitmélyítő alkalmakra került sor a Kolozsvári Tóvidéki Református Egyházközségben, az előadók közül Dobai Zoltánt az Ákosi Református Egyházközség lelkipásztorát, a Krisztust való szolgálatról és az Ákosi gyülekezetről kérdezte Szecsődi Árpád, rádiónk munkatársa.

Nőnapi beszélgetés Botházi Máriával

méret: 81.1 MB

Botházi Mária, a "Boldogság juszt is a tiéd" című könyv szerzője Kerekes Edit újságíró kérdéseire válaszolt március 8-án, a Koffer könyves kávézóban.

Kórházmisszió Vasárnapja

méret: 69.3 MB , címkék: Vasranapi, beszelgetes, beszélgetés

Február 19-én a kórházmisszió vasárnapja volt. Kolozsváron három kórházlelkész dolgozik, de közelről sem sikerül lefedni az összes kórházat, a betegekről nem is beszélve. A szolgálattal járó kihívásokról, a tulajdonképpeni munka milyenségéről beszélgettünk Balogh Gyöngyivel, akivel az onkológián és a hematológián találkozhatunk, valamint Erdélyi Tündével, aki a III-as belgyógyászatot látogatja rendszeresen. Mindkettejük története más: míg Erdélyi Tünde a gyülekezeti szolgálatot váltakoztatta a kórházlelkészi munkával, múlt év szeptemberétől dolgozik Kolozsváron. Balogh Gyöngyi külföldről hazatérve nézett szembe a kórházlelkészi kihívásokkal, tízéves munkatapasztalatát osztja meg a hallgatókkal. Beszélgetőtársuk: Mihály Noémi.

A nem önmagának élő ember

méret: 7.1 MB

Épülés a Küldetésben, Avagy A Nem Önmagának Élő Ember címmel hitmélyítő alkalmakra került sor a Kolozsvár-Tóvidéki Református Egyházközségben, az előadók közül Lovas Andrást, a budapesti Gazdagréti gyülekezetek lelkipásztorát az eseménnyel kapcsolatosan Szecsődi Árpád, rádiónk munkatársa kérdezte.

Kiss Attila világbajnoki címe

méret: 20.8 MB

Kiss Attila a beszterce-naszód megyei Óradna plébánosa feburár közepén világbajnoki címet szerzett kutyaszánhajtásból. A gyergyócsomafalvi származású pap már gyermekkorában különleges kapcsolatot ápolt kutyájával. Káplánkorában szeretett bele ebbe a sportágba, miután Románia-bajnok lett, indult nemzetközi versenyeken, ahol több ezüstérmet szerzett. Kiss Attila plébánost telefonon kerestük fel. Riporter: Mihály Noémi

Farkas György rendezővel és Gergely István hadifogollyal beszélgettünk

méret: 15.2 MB

A kommunizmus emléknapján, február 25-én a Sapientia EMTE kolozsvári karán vetítéssel egybekötött nagyszabású dokumentumfilm bemutatóval kezdték az emlékévet záró rendezvényt. Bemutatták Farkas György: Székelyföldi terror és miért éppen Kolozsvár? című filmjét valamint Tóth Orsolya: A szovjet fogság emlékeinek nyomában című alkotását. A dokumentumfilmek az Erdélyben, s azon belül hangsúlyosan a Kolozsváron történtekre fókuszáltak, emléket állítva a polgári lakosság szovjet fogságba hurcolásának. Szecsődi Árpád kollegánk a vetített filmről és az új mobiltelefonos alkalmazásról, amely a kolozsvári gyűjtőpontok helyszíneire kalauzolja az érdeklődőket, Farkas György rendezőt kérdezte, valamint később Gergely István Szovjetunióba hurcolt, volt hadifogollyal beszélgetett.

Gulag emlékév záró

méret: 19.7 MB

A Kommunizmus emléknapján február 25-én a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán vetítéssel egybekötött, nagyszabású dokumentumfilm bemutatóval zárta szervezett programjait a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévét. A dokumentumfilmek az Erdélyben, s azon belül hangsúlyosan a Kolozsváron történtekre fókuszáltak, emléket állítva a polgári lakosság szovjet fogságba hurcolásának. Szecsődi Árpád kollegánk az eseményről dr. Murádin János Kristóf egyetemi adjunktus, a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának kari kancellárját kérdezte valamint Bitay László Szovjetunióba hurcolt, volt hadi fogollyal beszélgetett.

Páros nap a Házasság hetében

méret: 6.8 MB

A Házasság hetében, február 12 -én, Páros Nap cím alatt a házastársukkal való együttélésüket ünnepelték a kolozsvári Tóvidéki Református Egyházközségben, az eseményről a gyülekezet egyik tagját Pálfi Rozáliát Szecsődi Árpád  kérdezte. 

Mindennapi madaraink

méret: 11.7 MB

Mindennapi madaraink címmel tartott előadást az Ember és Természet Kollégium keretében Dr. Szabó D. Zoltán biológus, ornitológus, természetfilmes, a BBTE Biológiai és Ökológiai Intézetének munkatársa, február 8-án, szerdán, 18 órától a Györkös Mányi Albert Emlékházban. A sorozat házigazdája Dr. Farkas György volt. Az előadást követően a meghívottal Szabó Anita beszélgetett.

1Móz 2,24 - 1Móz 12,10-19 - Dávid István - elengedés és ragaszkodás - FIKE istentisztelet 2017. febr. 5.

méret: 20.2 MB , címkék: Fike, FIKE

1Móz 2,24 - 1Móz 12,10-19 - Dávid István - elengedés és ragaszkodás Ábrahám és Sára története. (1Móz 12,10-19) Ezúttal az elengedés és a ragaszkodás felől nézve. Ábrahám elindulása, a hívő útja Isten ígérete felől motivált, de a realitás felől kikérdezett. A nagy elindulás, a ráhagyatkozás, a bátorság és nyitottság története után, a boldogságos és impulzív kezdés után egyszer csak történik valami. A dolgok természete, hogy csak úgy történnek, pimasz dolog is ez részükről, de azért nem váratlan. Józan ésszel minden boldogságba be lehet kalkulálni a kínt, és nem kell túl pesszimistának lenni ahhoz, hogy elegendő nyitottsággal a jót és a keservest is lássuk. Néha bátorságból kell több. És ebben a nagy idilli elindulásban, az isteni ígéret és a hétköznapi történések feszültségében egyszer csak nagyon kicsi lesz az ember, még önmagához képest is. Éhség támad. Most egy másfajta, kézzelfoghatóbb realitás szerez magának teret, abban a folyamatban, ahol a hívő ember az oly sokszor kitolódni látszó isteni ígéretek felől igyekszik önmagát meghatározni és tetteinek értékét, súlyát lemérni. Egyszerre csak nagyon egyszemélyes és rövidtávú lesz az élet. Ábrahám az éhínség elől Egyiptomba menekül. A szorító helyzetben férji szerepéről és felelősségéről lemond, háttérbe húzódik, mint aki szelíd és alázatos, aljas, korrupt és gazember, és Sárát az egyiptomi fáraó ágyasai közé löki. Mert éhség van, érted? Mert olyanok a körülmények amilyenek, mert eleve benne van ez-az az akkori légkörben, mert a férj és a feleség között bármi megtörténhet, és belefér most is sok minden. Mert félelem van és rettegés.
Megtörténik ez egyszer, majd néhány év múlva Gerárba ismét (1Móz 20.), és később Izsák, Ábrahám és Sára gyereke is ezt teszi feleségével, Rebekával (1Móz 26.). Mert éhség van, érted? Mert félelem van és rettegés. Amúgy tényleg... Ábrahám is és Izsák is tudta, hogy a feleségük szép...
(di)

Családi nap

méret: 5.8 MB

Családi napot tartanak február 4-én a bulgária-telepi református gyülekezetben, amelyen alkalmuk lesz a szülőknek egy pszichológus jelenlétében is beszélgetni a gyereknevelésről. A rendezvény kapcsán Nagy Melindát, a rendezvény szervezőjét kérdeztük. A riporter Szegedi Csaba.

Magyar nők és a megszálló katonák

méret: 11.8 MB

Utolsó előtti előadásához érkezett a Magyarok szovjet fogságban 1944 és 1953 között című előadássorozat, amelyet a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve keretében szervez. A sorozat tizedik előadását Budapestről dr. Hámori Péter társadalomtörténész, szociológus, a Rendszerváltás történeti intézet tudományos munkatársa tartotta. Előadásának címe: Magyar nők és a megszálló katonák; történetek Szatmárból, Borsodból és Szibériából. Az előadás végén az előadót Szecsődi Árpád kérdezte.

Kodály Zoltán-emlékest

méret: 16.6 MB

A Művelődés Estek keretében Kodály Zoltán-emlékestre került sor február 2-án, csütörtökön, 18 órától a Györkös Mányi Albert Emlékházban.
Az est meghívottja Márkos Albert hegedűművész volt, aki Kodály műveinek megismeréséhez, és előadásához fűződő emlékeit tárta a hallgatóság elé. A megemlékezés során részletek is elhangzottak a zeneszerző műveiből élő zene, valamint felvételek formájában.
Az est házigazdája Dáné Tibor Kálmán, a Művelődés folyóirat főszerkesztője volt. A szerkesztő Szabó Anita

Az űrlap letölthető ITT!

A  kitöltött és aláírt űrlapot mindenkinek személyesen kell leadnia május 25-ig abban az adóhivatalban ahova tartozik.

Támogatóink

               
 
 

 
 
 


 

Agnus blog

Házaló Fazék - Mille Tímea: Afrika ízei

Receptlesőben hallgatóinknál és olvasóinknálAz Agnus Rádió és a Szabadság napilap közös rovataMille Tímea Mákófalván született, amely Kolozsvártól nem messze fekszik a Nádas völgyében ... ...