visszahallgatható műsorok

Sorbarendezés:

AQUA című fotó kiállítás a Györkös Mányi Albert Emlékházban

méret: 15.5 MB

A VI. Szathmári Pap Károly Nemzetközi Fotóművészeti Fesztivál 2018 keretén belül és a Romániai Fotóművészet Napja alkalmával AQUA címen fotó kiállítást rendezett Az Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE–KOLOZSVÁR 1891) Fotóklubja a Györkös Mányi Albert Emlékházban. Az EKE fotóklub tagját és titkárnőjét, Kalló Mártát és Lőrinczi István EKE fotóst az eseményről kollégánk, Szecsődi Árpád kérdezte.

Sajtótájékoztató a 450 éves vallásszabadságról

méret: 15.7 MB

Idén ünnepeljük Erdély egyik legnagyobb szellemi értékének, a világon először Tordán kihirdetett vallásszabadság törvényének a 450. évfordulóját. 1568-ban az Erdélyi Országgyűlés korszakalkotó módon mondta ki, hogy minden közösség olyan vallási felfogást követhet, amely lelkiismeretével megegyezik, mert „a hit Isten ajándéka”. Ezen az évfordulón számos rendezvényre és programra kerül sor Erdélyben, Magyarországon, valamint a világ több pontján. A rendezvényekről és programokról sajtótájékoztató keretében adtak hírt, 2018. január 9-én, a Magyar Unitárius Egyház Képviselő Tanácsának termében. A sajtótájékoztatót követően Kovács István, unitárius lelkésszel Szabó Anita beszélgetett. Riporter: Szabó Anita

A kolozsvári AKSZA Utcagyerek Missziós Ház fiataljainak ünneplése

méret: 13.3 MB

A tökéletes karácsony az volt, amikor a régi tanítónénim és a testvére eljöttek a szerepre - mesélte egyik ragyogó szemű kisfiú. A kolozsvári AKSZA Utcagyerek Missziós Ház fiataljai kicsit másként ünnepelnek, mint az átlagos gyerekek legtöbbje. Ők általában nem szüleiktől, hanem egy bácsitól vagy egy nénitől kapják az ajándékot és elkerülhetetlenül a család fogalma is átértékelődik bennük. Rövid összeállításunkban, a missziós házban lakó gyerekek illetve az egyik ott dolgozó szociális munkás válaszaiból egy különleges karácsonyba szerettünk volna betekintést nyerni. Szerkesztő: Prózsa Lilla Zsuzsanna  

Gyerekek a karácsonyról

méret: 14.3 MB

“Angyalok márpedig léteznek…” - mondták Bálint Enikőnek, az Agnus rádió önkéntes munkatársának a Sigismund Toduta Zenei Főgimnázium előkészítős diákjai. A továbbiakban a gyerekekkel készült összeállítást hallhatják.

Hollandiai és hazai karácsonyi szokásokról

méret: 14.8 MB

A karácsony központi üzenetéről, hollandiai és hazai karácsonyi szokásokról, Kelemen Attila Csongor ref lelkipászor, kampeni (Hollandia) doktorandusz személyes karácsonyi gondolatairól, tapasztalatairól szóló karácsonyi összeállítást hallhatnak kedves hallgatóink a folytatásban. Biró István összeállítása.

12. Adventi Gyermekfesztivál és Sokadalom - angyalka sarok

méret: 13.7 MB

Az idén is megszervezték az Adventi Gyermekfesztivál és Sokadalmat az Apáczai Csere János Elméleti Líceumban 2017. december 17-én. A sokadalmat színesebbé tették szolgálatukkal a szervezők által meghívott közösségek résztvevői. Rádiónk önkéntes munkatársa, Bálint Enikő beszélgetett Kató Máriával a Kallós Zoltán Alapítványtól, Nagy Bertával a Bóbita Játszóháztól és Nádudvary Mária-Magdolna iparművésszel.

12. Adventi Gyermefesztivál és Sokadalom

méret: 6.7 MB

Adventi Gyermefesztivál és Sokadalom volt advent 3. vasárnapján az Apáczai Csere János Elméleti Líceumban. A rendezvény egyik főszervezőjével, Matekovits Hajnalkával beszélgetett Bálint Enikő, rádiónk önkéntes munkatársa.

Sigmond Júlia: Pistike mesék című könyvének a bemutatója

méret: 14.0 MB

5 évestől 100 éves gyerekekig mindenkinek ajánljuk Sigmond Júlia Pistike mesék című könyvét. Az V. Kolozsvári Adventi Könyvvásáron, december 17-én, 16 órától, a szerző izgatottan engedte útjára legújabbalkotását. A könyvbemutatót követően rádiónknak a 12 részes meséskönyv kulisszatitkairól, a játékosságról, illetve további terveiről is mesélt a végtelen életkedvű Júlia néni. Mindezek mellett természetesen egy kis ízelítőt is kaptunk a jópofa történetsorozatból. Szerkesztő: Prózsa Lilla Zsuzsanna.

A Horthy-rendszer és a demokratizálódási kísérlet

méret: 33.3 MB

A Korunk Akadémia december 12-én, kedden 17 órától előadást tartott az Erdélyi Múzeum-Egyesület előadótermében. Az esemény témája a következő volt: Az I. világháború utáni demokratizálódási kísérlet kudarca Kelet-Európában és a Horthy-rendszer. A meghívott előadó: Püski Levente történész, egyetemi tanár volt. A rendezvény házigazdája Kovács Kiss Gyöngy főszerkesztő, a Korunktól. A továbbiakban ebbe az előadásba hallgathatnak bele, (a teljes részt december 16-án, szombati Homokóra műsorunk utolsó órájában közvetítjük.)Szerkesztő: Szabó Anita.

Beszélgetés Kovács Zsolt művészettörténésszel

méret: 77.8 MB

Vasárnapi beszélgetés rovatunk első felében elutazunk a 16. és 17. századi Erdély reneszánsz és barokk korába, amelyben közelebb kerülhetünk az akkori kastélyok, épületek jellegzetességeihez, belső tereihez, dekorációihoz, jellemzőihez. A beszélgetés második felében a műemlékvédelem, restaurációs folyamatok múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszélgettünk Kovács Zsolt művészettörténésszel, a BBTE Magyar Történeti Intézet adjunktusával.

Beszélgetés Kovács Zsolt művészettörténésszel

méret: 77.8 MB

Vasárnapi beszélgetés rovatunk első felében elutazunk a 16. és 17. századi Erdély reneszánsz és barokk korába, amelyben közelebb kerülhetünk az akkori kastélyok, épületek jellegzetességeihez, belső tereihez, dekorációihoz, jellemzőihez. A beszélgetés második felében a műemlékvédelem, restaurációs folyamatok múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszélgettünk Kovács Zsolt művészettörténésszel, a BBTE Magyar Történeti Intézet adjunktusával.

5. Kolozsvári Adventi Könyvvásár

méret: 12.2 MB

5. alkalommal szervezik meg a Kolozsvári Adventi Könyvvásárt december 14-17 között a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán, a Tordai út 4. szám alatt. Az újdonságokról és a programkínálatról Nagy Pétert, az IDEA Könyvtér igazgatóját kérdezte Szabó Anita.

9. alkalommal szervezik meg a Kommunikációs napokat Kolozsváron

méret: 7.7 MB

December 7. és 9. között, immáron 9. alkalommal szervezik meg a Kommunikációs napokat. A szervezők színes programkínálattal és neves előadókkal várják az érdeklődőket a BBTE Poltika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudomány kar székhelyén. Nagy Vanda főszervezővel beszélget Vákár Zsanett.

A Minority SafePack kezdeményzésről

méret: 8.3 MB

A kolozsvári magyar ügyintéző iroda működéséről, ill. a Minority SafePack kezdeményzésről Czirmay Zoltánnal, a kolozsvári RMDSZ ügyvezető elnökével beszélgettünk. Szerkesztő: Biró István.

17. alkalommal szervezik meg a Várom az Urat Keresztyén Adventi Zenefesztivált

méret: 8.2 MB

Az idén is megszervezik a VAU-t, a Várom az Urat Keresztyén Adventi Zenefesztivált. Erről az esemányről Tussay Szilárdot, az Erdélyi Református Egyházkerület ifjusági referensét kérdezte Szecsődi Árpád, rádiónk munkatársa.

135 éves a kolozsvári Földész kórus!

méret: 9.8 MB

A Kalandos Társaság székházában, Kolozsváron, vasárnap, fennállásának 135-ik évfordulóját ünnepelte a Kolozsvári Hidelvei Evangéliumi Református Földész kórus. Az eseményről a kórus elnökével, Balázs Józseffel beszélgetett Szecsődi Árpád, rádiónk munkatársa.

Versünnep a Kolozsvári Tálentum Református iskolában

méret: 12.5 MB

Hatodik alkalommal szervezték meg a Versünnep című rendezvényt a Kolozsvári Tálentum Református iskolában. Kollégánk, Szecsődi Árpád az eseményről Harbula Hajnalkát, a Tálentum Református iskola magyarszakos tanárát, valamint a zsűri tagok közül Cseh Katalin, magyar tanárnőt kérdezte a versünnep legfrissebb kiadásával kapcsolatosan.

Beszélgetés Fazakas Csaba lelkipásztorral

méret: 70.8 MB

A mai Vasárnapi Beszégetés rovatunkban Fazakas Csabával, a kolozsvári kerekdombi református gyülekezet újonnan megválasztott lelkipásztorával beszélgetünk szolgálatáról, eddigi szolgálati helyeiről, ifjúsági és gyülekezetépítési munkáról valamint az egyéni tapasztalatairól, meglátásairól, terveiről és céljairól. Szerkesztő: Biró István

Jn 9,40 - Dávid István - Vakvilágtalan - FIKE 2017.nov.26.

méret: 31.5 MB , címkék: fike, Fike, FIKE

Jn 9,40 - Dávid István - Vakvilágtalan Vakvilágtalan - a világok létrejöttéről és összeomlásáról, támadásról és védekezésről és arról, hogy a látás sem mindig előny és hogy néha fontosabb az, ami nincs, mint az, ami minden létezőt felülírva lenni akar.
...
Talán mi is vakok vagyunk? - kérdezik néhányan ingerülten. Van olyan kérdés, ami nem is kérdés, inkább egy vaskos állítás. Ezzel a vaskossággal olvassuk, beleviszi a hangsúly a felháborodást, hogy mégis, mit gondolsz magadról te Jézus, amikor velünk kapcsolatosan homályosan utalgatsz itt erre arra, azért nem lehet annyira rossz véleményed rólunk, fogalmazz érthetőbben, mondd ki tisztán, vagy legalábbis tisztázd, hogy mit értesz itt a szavak alatt.
...
Meggyógyul egy vak, miközben szombat van, ami a vakság szempontjából igen csak nagy hátrányt jelent. Mindezek ellenére mégis látni kezd, de csak fokozatosan jön meg a szeme világa. Másokról pedig kiderül, világnézetük van, de világtalanok.

Oviolimpia a Csemetékkel

méret: 13.9 MB

Kolozsváron a héten két helyi olimpiára is sor került. Kollégánk, Szecsődi Árpád az oviolimpiára látogatott el, ahol Tánczos Tímeát, a Csemete Református Óvoda óvónőjét, Fodor-Kiss Júliát, a Tóvidéki Református Óvoda óvónőjét, valamint a szervezők közül a Csemete Alapítvány elnökét, Lészai Lehelt kérdezte az eseményről.

Támogatóink

 


 
 
 

 
 
              

Agnus blog

A milicista, a Dacia és Ceauşescu „A Viszkis”-ben

Az Antal Nimród (Metallica, Predators) által rendezett produkciót január 26-án mutatják be a romániai filmszínházakban és A Vándormozi műsorán.A film cselekményének alapját Ambrus Attila ... ...