visszahallgatható műsorok

Sorbarendezés:

Passió az alsóvárosi templomban

méret: 97.5 MB , címkék: husvet, húsvét

Passió a kolozsvári alsóvárosi református templomban

1Kor 11,23kk - Dávid István: virágvasárnapi úrvacsorai beszéd - FIKE istentrisztelet - 2017. ápril. 9.

méret: 17.0 MB , címkék: Fike, FIKE

1Kor 11,23kk - Dávid István: virágvasárnapi úrvacsorai beszéd - FIKE istentisztelet - 2017. ápril. 9.
"Virágvásárnap - a farizeusokat felháborítja a rendetlenség, Jézus arról beszél hogy ha az ember már képtelen arra hogy megszólaljon vagy csak egyszerűen gyáva, akkor majd a kövek fognak, miközben ahogy ilyenkor lenni szokott a társadalmi és a vallási rend miatt aggódó elit mellett a rajongók tábora zengi a zsoltárt. Nem értitek? kérdezi Jézus. Jó hír csak annyi, hogy a történet nem itt ér véget..."

1Móz 16,13 - Dávid István: Látás Istene - FIKE istentisztelet - 2017.ápril.4.

méret: 25.5 MB , címkék: Fike, FIKE

1Móz 16,13 - Dávid István: Látás Istene - FIKE istentisztelet - 2017.ápril.4.
"Nem lát, nem hall, nem beszél, nem cselekszik!
Van három, illetve négy majom. Az egyik a szemét, a másik a fülét, a harmadik a száját takarja el. Mellettük a negyedik a nemi szervét.
Nem lát, nem hall, nem beszél, nem cselekszik. Az egyik értelmezés szerint a majmoknak ez a szoborba, képekben megrajzolt ősrégi története a helyes látásról, hallásról, beszédről és cselekvésről mesél. Nem mindegy, hogy mire nézünk, mit mondunk, mire figyelünk és mit cselekszünk. Sok baj elkerülhető lenne, ha szert tehetnénk arra a tudásra, ami az érzékelés, a figyelem, a befogadás és cselekvés helyes módját összegezné.
Persze a majmok meséje szólhat a passzivitásról, a közömbösségről is. Ne szólj szám nem fáj fejem. Ha nem látom nem zavar, ha nem hallgatom meg, olyan mintha nem is lenne. Ha nem teszek semmit, nem hibázhatok.
Ábrahám, Sára, Hágár történetében egyszerre figyelhető meg az érzékek beszűkülése, a tompultság, a céltévesztett problémacentrikus látásmód, és az érzékenység, figyelem kitágítása. Hágár a látás Istenéről beszél. De a Bibliában nem csak ő. A valóság, a világ, a lehetőségek másfajta tere is megnyílik ott, ahol az Isten hangja hallhatóvá válik. A hang, a szó és a látomás."

1Móz 21,10 - Dávid István: Örökség és kirekesztés - FIKE istentisztelet - 2017. márc. 26.

méret: 22.9 MB , címkék: Fike, FIKE

1Móz 21,10 - Dávid István: Örökség és kirekesztés - FIKE istentisztelet - 2017. márc. 26.
"amikor már nyeregben érzed magad, 
amikor már zavar a mások öröme, 
amikor azt érzed minden eszközöd meg van arra, hogy mások élete fölött rendelkezz, 
amikor minden rádhulló áldás ellenére több benned az irigység,
amikor már mindend megvan és mégis mindenkiben ellenséget látsz,
amikor Istent is kisajátítanád

amikor Isten hellyel kínál,
amikor Isten veled együtt örül,
amikor minden eszközét beveti, hogy életet szerezzen neked,
amikor minden szükségeset rendekezésedre bocsát,
amikor mindenéről lemond, hogy a legalkalmatlanabb is kész egyen a befogadásra,
amikor Isten felszabadít"

Lk 17,28-33/1Móz 19,15-29 - Dávid István: Ne nézz vissza! - FIKE istentisztelet - 2017. márc. 12.

méret: 28.1 MB , címkék: Fike, FIKE

Lk 17,28-33/1Móz 19,15-29 - Dávid István: Ne nézz vissza! - FIKE istentisztelet - 2017. márc. 12.
"A visszatekintés sokszor nem más, mint az emlékeink iránti tisztelet, összegzése és egybenlátása annak amiből vagyok. Ősök, történelem, nagyok, baklövések, kegyelet, tanulság. Csak közben nem hazudni.
A bűnbánat, a számvetés is valami ilyen visszatekintésféle. Látom, belátom, elengedem. Megfordulok és megyek tovább. Haladok? Sokszor csak egyszerűen járok. Van, ami kár és van, ami szemét, van, ami meg kincs ott a szívben.
Csak ha visszatekintek tudom, hogy már jóadag megtett út van mögöttem. Mégha sokszor körbe-körbe jártam is.
Aztán nekifeszülök annak ami előttem van. Sokszor ellenszélben."

1Móz 45,1-8 - Szikszai Szabolcs: Származás és identitás - FIKE istentisztelet - 2017.márc.5.

méret: 28.8 MB , címkék: Fike, FIKE

1Móz 45,1-8 - Szikszai Szabolcs: Származás és identitás - FIKE istentisztelet - 2017.márc.5.
"Származhat-e valami jó Názáretből? Mit kezd az ember a családdal, az országgal, a nemzettel, a szülőkkel, a tesókkal, a hiedelmekkel, identitásokkal, identitás-elvárásokkkal és idetitás-megfelelésekkel? Tényleg nem lehetek "jobb" elődeimnél, ezért jobb meghalnom, mint élnem? Hol a határ a származási család és az egyéni történetem, identitásom között? A hegy megy Mohamedhez, vagy Mohamed megy a hegyhez?"

Meglepő módon nem József tér "haza", hanem a családja költözik Józsefhez. Megváltozik az otthon. Folyhat-e visszafelé a folyó? Avagy vissza kell-e mennem anyám méhébe, a gyerekszerepbe, vagy a család másként egyesül újra?"

1Móz 18,17-19 - Dávid István: Egymásra hangolva - FIKE istentisztelet - 2017.febr.25.

méret: 22.5 MB , címkék: Fike, FIKE

1Móz 18,17-19 - Dávid István: Egymásra hangolva - FIKE istentisztelet - 2017.febr.25.
„Ha én nem állok ki magamért, akkor ki fog értem kiállni? Ha én csak magamért fáradozom és állok ki, akkor mit érek én? És ha ezeket a dolgokat nem most teszem, akkor mikor?” Hillél rabbi

1Móz 50,21 - Szikszai Szabolcs: (Túl)gondoskodás

méret: 28.3 MB , címkék: Fike, FIKE

1Móz 50,21 - Szikszai Szabolcs: (Túl)gondoskodás - FIKE istentisztelet - 2017.febr.12.
"Apu, vedd meg nekem a várost?
Mit tanult József Istentől a gondolskodásról? Mit jelent, hogy Isten gondot visel?
Hogyan jutunk el onnan, hogy rólam gondot viselnek, oda, hogy magamról gondot viselek, és másokról is?"

A Facebook árnyékában

méret: 13.1 MB

A Művelődés Estek legutóbbi meghívottja Szász István Szilárd volt, aki A Facebook árnyékában című előadása során olyan háttérfolyamatokat ismertetett meg a közönséggel, amelyek a legtöbb felhasználó előtt "árnyékban" voltak. A kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékházban tartott előadást élénk beszélgetés követte. Szász István Szilárdot, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Magyar Néprajz és Antropológia Intézet, Hungarológiai Tudományok doktori iskolájának doktoranduszát Mihály Noémi kérdezi.

A mi Földünk, a mi klímánk

méret: 14.3 MB

Harmadik alkalommal szervezett kerekasztal beszélgetést a nemrég alakult Kolozsvári Magyar Kémikusok Egyesülete a klímaváltozásról. A szerdán megszervezett eseménynek a BBTE Kémia és Vegyészmérnöki Kar épülete adott otthont. Barabás Réka dékán helyettes asszony felvezetője után, Dr. Kékedy-Nagy László, az egyesület elnöke tartott előadást A mi Földünk, a mi klímánk címmel, ezt követően pedig egy teázással egybekötött tartalmas és jó hangulatú beszélgetésre, vitára került sor. Az információkban gazdag előadás tematikájával kapcsolatban Kékedy-Nagy Lászlót kérdezte Biró István.

Az Örökségünk őrei - Fogadj örökbe egy műemléket című vetélkedő nyertese

méret: 14.2 MB

Az Örökségünk őrei - Fogadj örökbe egy műemléket kolozsvári vetélkedőt, a Purjesz-Óváry Ház és a Sétatér csapata nyerte. Stúdiónk vendégei a Purjesz Óvári ház csapatának képviselői Nagy Eszter és Dániel Márton Levente a Kolozsvári Református Kollégium XI. A. osztályos diákjai voltak, velük beszélgetünk arról, hogy mit is jelentett részt venni és első díjat nyerni az Örökségünk őrei - Fogadj örökbe egy műemléket vetélkedőn. Riporter: Szecsődi Árpád

Kisérletszombat

méret: 13.9 MB

Fizikusok kavalkádja foglalta el a Babes-Bolyai Tudományegyetem főépületének termeit, folyosóit, illetve udvarát, április 1-jén, 1o és 15 óra között.  3D nyomtató, fénytan-, hőtan-, atom- és magfizika kisérleteken, lufi-show-n és számos további érdekes tevékenységen vehettek részt kicsik és nagyok a 9. Kisérletszombaton. 

riporter: Prózsa Lilla Zsuzsanna 

A harmadik kiadásához érkezett a Könyvturi

méret: 18.9 MB

A harmadik kiadásához érkezett a Könyvturi/élőKönyvtár az EMKISZ szervezésében.  Idén az esemény kétnapos volt, az érdeklődők március 31. és április 1. között a Szabók bástyájában frissíthették fel offline könyvtárukat és találkozhattak személyesen a sztereotípiáikkal. A Könyvturi/élőKönyvtár idén sok újdonsággal bővült, többek között gyerekprogramokkal, könyvbemutatókkal és a Perspektíva diáklap egész napos programjával várták a látogatókat. A kétnapos eseményt követően az egyik szervezővel, az EMKISZ megbízott elnökével, Tamás Csillával beszélgettünk, majd egy élő könyvet is megszólaltattunk, a kolozsvári Módi Leventét, aki többek között lemezlovasként dolgozik. riporter:Szabó Anita

Duma Duó humorest

méret: 13.5 MB

Április elseje hagyományosan a bolondozás, a tréfálkozás napja. Ebből mi sem szeretnénk kimaradni, úgyhogy hallgatóinknak egy rövid összeállítással kedveskedünk a múlt heti Duma Duó humorestről. A kezdeti jó hangulatról a Dumó Duó gondoskodott: Székely Áron és Kocsis Dávid, aki a 2013-as Humorfesztivál győztese. Majd Pásztori Kupán István, teológiai tanár új arcát ismerhetjük meg. A szerkesztő Mihály Noémi.

Különleges eseménysorozattal ünnepli az 500 éves reformációt az Erdélyi IKE

méret: 9.5 MB

A rugonfalvi halastó ad otthont szombaton, április 1-jén az Erdélyi Református Egyházkerület Ifjúsági Szövetsége, az IKE és a Székelyudvarhelyi Református Egyházmegye Ifjúsági Szövetsége által szervezett ifjúsági találkozónak, amelynek keretén belül 500 gyümölcsfát ültetnek a reformáció 500. és a Magyar Református Egyház 450. jubileuma alkalmából. A szombaton sorra kerülő rendezvényről, illetve az egész évben megszervezett eseményekről, az IKE munkájáról kérdezte Nagy Kingát, az IKE közkapcsolatokért felelős munkatársát Biró István. 

Iskola Másként az Agnus Rádióban

méret: 4.6 MB

Az Iskola Másként program keretében a kolozsvári Báthory István elméleti líceum első osztályos diákjai meglátogatták rádiónkat. Versmondással és közös énekléssel kedveskedtek nekünk, amelyet most önök is meghallgathatnak.

Egyházi fejlesztők

méret: 20.5 MB

Gulyás Péter és Koncz András egyházi fejlesztők tartottak tréninget a Kárpát-medencei református médiamunkások találkozóján március végén Mályiban. Hivatásukról, munkájukról kérdezte őket Mihály Noémi.  

8. Kolozsvári Magyar Napok

méret: 10.6 MB

Csütörtökön a Kincses Kolozsvár Egyesület sajtótájékoztatót tartott a 2. Várkert Fesztivál és a 8. Kolozsvári Magyar Napokról. A tájékoztató után Gergely Balázzsal, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnökével és a fesztiválok főszervezőjével beszélgettünk az újításokról. Elsőként az idei Kolozsvári Magyarnapok újításairól kérdeztük. Riporter: Both Zsuzsa

Koncert: Giuseppe Verdi – Messa Da Requiem

méret: 13.0 MB

A BBTE Református Tanárképző Karának Zenepedagógia szakos diákjai és a bécsi Ensemble Koinonia tagjai Giuseppe Verdi Messa Da Requiem zeneművét adják elő 2017. március 25-én, szombaton 19:30-tól a Szent Mihály templomban. A koncertet a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző Kara szervezi. Vezényel Windhager-Geréd Erzsébet a BBTE Református Tanárképző karának oktatója és Hans Hausreither karnagy. Az előkészületekről, a próbákról és közös munkáról kérdezte Windhager-Geréd Erzsébetet Szabó Anita, rádiónk munkatársa. A beszélgetést követően elhangzik egy részlet Verdi Sanctus című tételéből, amelyet a zenepedagógia szakos diákok adnak elő.

A Virtuális Bolyai Egyetem márciusi előadása

méret: 5.0 MB

Európa élvonalában és/vagy a szokásos megkésettségben címmel tartott előadást a Virtuális Bolyai Egyetem március 21-ei előadásának meghívottja: Balázs Mihály, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Főépületében"Bár a reformáció emlékévének még csak a kezdetén vagyunk, kirajzolódni látszanak a magyarországi és erdélyi megnyilatkozások fő tendenciái. Az előadás első része azt mutatta be, hogyan viszonyulnak ezek a külföldi, főleg németországi megközelítésekhez. A figyelem középpontjában természetesen az állt, helyet kapnak-e a szélesebb közönséget is célba vevő kiadványokban.“  Az előadást követően Balázs Mihállyal Szabó Anita beszélgetett.

Az űrlap letölthető ITT!

A  kitöltött és aláírt űrlapot mindenkinek személyesen kell leadnia május 25-ig abban az adóhivatalban ahova tartozik.

Támogatóink