visszahallgatható műsorok

Sorbarendezés:

Közeleg a mérai világzenei csűrfesztivál

méret: 19.1 MB

10 nap van még hátra a mérai világzenei csűrfesztivál kezdetéig. A fesztivál programjáról és a világzenei stílus meghatározásáról Adorjáni Annával a rendezvény kommunikációsával beszélgetünk. A szerkesztő Szegedi Csaba.

A népdal és a néptánc fontosságáról

méret: 7.7 MB

Miért fontos a néptánc és a népdal gyerekeknek, felnőtteknek? Ezt tudhatjuk meg a következő interjúból, melyet kollégánk Szecsődi Árpád készített Ürmösi Ince Hunor néptánc oktatóval.

Kulturtörténeti előadás a fogyatékkal élőkről

méret: 8.5 MB

Sepsikőröspatakon július 3-5 között munkatársképzőre került sor a fogyatékkal élőkkel foglakozóknak. Itt előadást tartott Jakabfi Róbert Attila a Sepsiszentgyörgyi Írisz ház szociális munkása. Kollégánk, Szecsődi Árpád őt kérdezte a fogyatékkal élőkről szóló kultúrtörténeti előadásáról, valamint a nemrég megjelent fogyatékosokat érintő törvény-kiegészítésről. 

Lénárd "Yogi" József 50. születésnapja

méret: 18.7 MB

Július 11-én ünnepelte 50. életévét Lénárd “Yogi” József a Knock Out együttes frontembere. A Funar korszakban indult magyar rock együttes basszusgitárosa és énekese, egy koncerttel ünnepli meg ezt a jeles napot, amelyre minden zenekedvelőt nagy szeretettel vár! A folytatásban Yogival, Szegedi Csaba beszélget.

Álljunk meg egy szóra Márkus Barbarossa Jánossal

méret: 18.4 MB

Saját káoszomnak csakis én döntöm el a rendjét, és nem a véletlen- hangzott el július 6-án, csütörtökön estea kolozsvári Bulgakov kávéház Álljunk meg egy szóra beszélgetés-sorozatának legfrissebb kiadásán. A rendkívül sokoldalú meghívott számos területen tevékenykedik: költészet, zene, hangszerkészités, régiségkereskedés, képzőművészet és még sorolhatnánk. Az erdélyi garabonciásként is emlegetett Márkus-Barbarossa Jánosról van szó, akivel László Noémi beszélgetett életművészi hivatásáról, gyermekkoráról és egyéb világpolgári élményeiről. Ezt követően rádiónk munkatársa tovább faggatta a mesébe illő Barbarossát. Szerkesztő: Prózsa Lilla Zsuzsanna.

Református spiritualitás. Van ilyen?

méret: 84.1 MB , címkék: Vasarnapi, beszelgetes, Vasárnapi, beszélgetés, vasárnapi, vasarnapi

Református spiritualitás. Van ilyen? Ha igen, akkor mi jellemzi, mi különbözteti meg más felekezetek lelkiségétől? Erről beszélgetünk Vasárnapi Beszélgetés rovatunkban Dávid István és Szikszai Szabolcs kolozsvári egyetemi lelkészekkel, valamint Csonta András pszichológussal. A szerkesztő: Mihály Noémi. 

A Paian című verseskötet bemutatója

méret: 16.9 MB

Egyed Emese Paian című verseskötetét mutatták be július 5-én a kolozsvári Agapé Étterem rendezvénytermében. A kötetről Bartha Katalin Ágnes beszélgetett a szerzővel, Mikola Brigitta pedig saját szerzeményét adta elő gitáron. A rendezvényt követően Egyed Emese, Arany János-díjas költő, irodalomtörténész, színházkutatóval rádiónk önkéntes munkatársa, Bálint Enikő beszélgetett.

Az Erdélyi Református Egyházkerület évértékelő közgyűlése

méret: 12.7 MB

Megtartotta évértékelő közgyűlését az Erdélyi Református Egyházkerület. A közgyűlés második napján, július 5-én a 2016 és 2017 júniusa közötti időszakot elemezték ki. Az illetékesek bemutatták a közigazgatási ügyeket, a tanügyi kérdéseket, a missziói-diakóniai és külügyi helyzetet, a levéltár tevékenységét, az ifjúsági élet mozzanatait. A továbbiakban Ft. Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökének megnyitóbeszédébe hallgathanak bele.

A Bölcs diákok vetélkedő döntőjéről

méret: 11.4 MB

Lezárult a Communitas Alapítvány hetedik alkalommal szervezett Bölcs diákok országos szintű vetélkedője, amelyen összesen 432 iskolás vett részt. A döntőben a legjobb négy csapat mérte össze tudását, melyen a Kolozsvári Református Kollégium csapata bizonyult a legjobbnak. A XI. osztály tanulói, Gál Andrea-Katalin, Széll Orsolya, Zsigmond Regina, Székely Tibor, valamint  Korodi László földrajz szakos tanár vezetésével neveztek a versenyre. A megmérettetést követően vendégünk volt Gál Andrea-Katalin, Széll Orsolya és Korodi László, őket kérdezte Mihály Noémi.

Egy éves az Én is szeretnék játszani projekt

méret: 12.1 MB

Az Én is szeretnék játszani! projekt 2016 tavaszán indult. Születésnapi rendezvénysorozatukat székházavató játszótérrel kezdték, majd Együtt vagy külön? címmel minikonferenciát szerveztek a fogyatékkal élők nevelésének kérdéseiről. Az egyéves ünnep záróeseménye a július 8-ai jótékonysági aukció és koncert lesz. A továbbiakban Könczei Zsolt kommunikációs szakemberrel beszélgetünk többek között a projekt megszületéséről és az eddig elért sikerekről. Riporter: Szabó Anita

Volt egyszer egy Kolozsvár könyvbemutató

méret: 17.7 MB

Jancsó Miklós, író, színművész és tanár, Volt egyszer egy Kolozsvár című könyvbemutatójára került sor, a kincses város Szent Mihály plébánia Nőszövetsége dísztermében. A kiadvány egy vidám- szomorú útikalauz az elmúlt idők színészeiről, polgárairól, kocsmáiról és sok más érdekességről. Ft. Kovács Sándor főesperes köszöntése után, Dr. Jancsó Antal, a Jancsó Alapítvány elnöke ismertette az alapítvány tevékenységét, majd Jancsó András, a kötet szerkesztője beszélgetett az íróval. A továbbiakban Jancsó Miklóst Bálint Enikő, rádiónk önkéntes munkatársa kérdezi. 

Hiánypótló nyári programok az Életfánál

méret: 7.5 MB

Az Argumentum Ad Populum egyesület, a Kolozs megyei RMDSZ Nőszervezet és az “Én is szeretnék játszani” közösségi projekt hiánypotló nyári programok szervezéséről tartott sajtótájékoztatót. Beszámoltak a nyári programok előzményeiről, amely a tavalyi magyarlónai nyári játszóház-tábor. A Nyári óvoda programjukkal segíteni szeretnék a nyáron is elfoglalt szülőket. Napközis rendszerben szakképzett óvónőkkel biztosítanak foglalkozásokat. A nyár folyamán több helyszínen is zajlik ez a program. Deme Ilona, az Életfa Családsegítő Egyesület elnöke kiemelte, hogy szeretettel várják a fogyatékkal élő gyerekeket. Szeretné minél jobban integrálni őket, ezáltal is támpontot nyújtva a szülőknek. A továbbiakban Deme Ilonát Bálint Enikő, rádiónk önkéntes munkatársa kérdezi.

Gólyagyűrűzés Kolozs megyében

méret: 26.4 MB

Június 28-án, szerdán az Apáthy István Egyesület, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Biológia-Geológia Karával és az Electrica áramszolgáltatóval együttműködve fehér gólya fiókákat gyűrűzött Kolozs megyében. Az eseményt követően Szabó D. Zoltán ornitológussal, a BBTE Magyar Biológia és Ökológia Intézetének adjunktusával beszélgetett Mihály Noémi. A beszélgetésből a Kolozs megyei gólyahelyzeten túl arra is fény derül, hogy mi járatban vannak a kincses városban a sirályok. 

Fonó és lakodalom

méret: 13.9 MB

A hagyomány továbbéltetéséhez elsősorban meg kell ismernünk azt. Lengyel István 1947-ben született a Fehér megyei Nagymedvésen, bár 1981 óta Marosújváron él, a régi falu elevenen él emlékezetében. A következőkben a fonóról és lakodalomról mesél. A műsort az Agnus Rádió önkéntes munkatársa, Fórika Éva zenetanárnő készítette, szerkesztette húga, Nagy Ibolya. 

500 km-es biciklitúra: Gede Csongor beszámolója - Túl vannak a nehezén

méret: 6.4 MB

A nehezén már túl van a felekezeti oktatásért Svájcban kerékpározó lelkipásztorcsapat. Az Alpok jelentette kihívásokról valamint az adománygyűjtésről is kérdezte Gede Csongort Szegedi Csaba munkatársunk. 

500 km-es biciklitúra: Gede Csongor beszámolója - A nagy kihívás, az Alpok

méret: 10.5 MB

Az 500 éves reformáció alkalmából szervezett 500 km-es biciklitúrának már több mint felét lepedálozta a kitartó erdélyi lelkipásztorcsapat, akik elsősorban a felekezeti oktatás fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet. A csapat, az Alpokból folytatja útját, mint megtudhattuk túrájuk második részében gumicsónakkal is utaznak majd. A hétvégi élményekről, Beatles számokkal gazdagitott vecsernyéről, illetve az ehétre kiszabott tervekről beszél Gede Csongor lelkipásztor. Riporter: Prózsa Lilla Zsuzsanna

500 km-es biciklitúra: Gede Csongor beszámolója - Megérkezés Baselbe

méret: 3.7 MB

Az 500 éves reformáció alkalmából, 500 km-es biciklitúrába vágtak erdélyi lelkipásztorok, akik elsősorban a felekezeti oktatás fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet. Tegnap megérkeztek Baselbe, és teljes csapattal indultak el a túrára. Ezekről az élményekről, valamint a napi tervekről fog beszélni Gede Csongor lelkipásztor.

500 km-es biciklitúra: Gede Csongor beszámolója - Rajnai utazásélmény

méret: 5.2 MB

Jó kedvvel és lelkiekben megerősödve indultak neki az 500 km-es biciklitúra első, mintegy félszáz kilométerének az erdélyi lelkipásztorok, akik a reformáció emlékévében a felekezeti oktatás fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet. Gede Csongor lelkipásztor egy különleges rajnai utazásélményről is beszámol.   Riporter: Mihály Noémi

Új előadók az Untoldon!

méret: 10.3 MB

Az Untold fesztivál július 21-én sajtótájékoztatóra hívta a média képviselőit, amelyen bemuatásra kerültek a fesztivál idei kiadásának részletei. Szó esett az újítások mellett, a két fő kampányról és az előadókról is. A tájékoztató után az Untold sajtóreferensével, Krippán Kingával beszélgettünk. Riporter: Both Zsuzsa

Harmadjára is Untold!

méret: 5.2 MB

Hamarosan érkezik Európa legjobb fesztiváljának a harmadik kiadása, amely ismét egy újabb varázslatos mesét mutat be 2017-ben. A valóság fantáziája új, varázsltos karakterek által kalauzol el bennünket a fesztivál színpajaihoz, ahol a világ több, mint 200 legjobb előadóművésze várja a szórakozni vágyókat.

Támogatóink