Fike Istentiszteletek

Sorbarendezés:

Jn 9,40 - Dávid István - Vakvilágtalan - FIKE 2017.nov.26.

méret: 31.5 MB , címkék: fike, Fike, FIKE

Jn 9,40 - Dávid István - Vakvilágtalan Vakvilágtalan - a világok létrejöttéről és összeomlásáról, támadásról és védekezésről és arról, hogy a látás sem mindig előny és hogy néha fontosabb az, ami nincs, mint az, ami minden létezőt felülírva lenni akar.
...
Talán mi is vakok vagyunk? - kérdezik néhányan ingerülten. Van olyan kérdés, ami nem is kérdés, inkább egy vaskos állítás. Ezzel a vaskossággal olvassuk, beleviszi a hangsúly a felháborodást, hogy mégis, mit gondolsz magadról te Jézus, amikor velünk kapcsolatosan homályosan utalgatsz itt erre arra, azért nem lehet annyira rossz véleményed rólunk, fogalmazz érthetőbben, mondd ki tisztán, vagy legalábbis tisztázd, hogy mit értesz itt a szavak alatt.
...
Meggyógyul egy vak, miközben szombat van, ami a vakság szempontjából igen csak nagy hátrányt jelent. Mindezek ellenére mégis látni kezd, de csak fokozatosan jön meg a szeme világa. Másokról pedig kiderül, világnézetük van, de világtalanok.

Jak 2,14 - Szikszai Szabolcs - Cselekedetmentes - FIKE 2017. nov. 19

méret: 29.9 MB , címkék: fike, Fike, FIKE

Jak 2,14 - Szikszai Szabolcs - Cselekedetmentes Mit használ, ha valaki azt mondja, hogy van hite, de cselekedetei nincsenek? Vajon üdvözítheti-e őt az ilyen hit?

A cselekedetmentes hit. A hitmentes cselekedet. A fejnélküli élet két módja. Mentes azaz, terméketlen, meddő, céltalan, eredménytelen, vagy teljesen más erdeményt és gyümölcsöket hoz. 

Újabb kérdés. Keressük együtt a választ. Mi is az a cselekvő hit? A hitből fakadó cselekvés?

Jób 13,24 - Dávid István - Miért tekintesz ellenségednek? - FIKE 2017. nov. 12.

méret: 27.2 MB , címkék: fike, Fike, FIKE

Jób 13,24 - Dávid István - Miért tekintesz ellenségednek? A veszteség fokozatai. A szenvedés bugyrai. 
Jób történetében nagyon személetesen látszanak ezek a rétegek: nincsenek már javak, kézzelfogható az anyagi veszteség, felszámolódnak a fontos kapcsolatok, fáj már a test is, és a barátokkal sincs már mit kezdeni. Bár az anyagi, kapcsolati vagy a fizikai jólét önmagában nem elegendő ahhoz, hogy az ember békességre leljen, minden veszteség szenvedéssel jár együtt. Veszteségienk sorában létezik a szenvedésnek egy nagyon mély rétege, “az elhagyatottság ősfájdalma”. Az érzés, hogy Isten mindenütt ott van, csak itt nincs.

Mt 16,13-23 - Dávid István - Ti kinek mondtok engem? - FIKE 2017. nov. 5.

méret: 29.3 MB , címkék: fike, Fike, FIKE

Mt 16,13-23 - Dávid István - Ti kinek mondtok engem? ....azért kellemetlen ez a kérdés, mert kínosan benne van az is, hogy ha erre a kérdésre válaszolunk, akkor sok egyéb kérdésre is válaszolni kell majd, miközben persze már kérdezés nélkül is észrevétlenül válaszolunk, és bár mondhatjuk ugyan, hogy nem ezt akartuk mondani, és főleg nem úgy, nem arra gondoltunk, nekünk az a szó az mást jelent, mégis ott állunk majd az elhamarkodott válaszainkkal együtt a megnyílt és megpiszkált kérdések egész sora előtt, mint kivégzőosztag előtt a dezertőr, és érezzük, hogy a kérdésekkel, de a válaszainkkal szemben is, testünk és lelkünk is egészen védtelen...

Apcsel 9,5 - Szikszai Szabolcs - Ki vagy te, Uram? - 2017. okt. 29

méret: 25.2 MB , címkék: fike, Fike, FIKE

Apcsel 9,5 - Szikszai Szabolcs - Ki vagy te, Uram? A vakító találkozás. Meghökkentő kegyelem. Ismeretlen Isten. Ki vagy Te, Uram? Én vagyok Jézus, akit üldözöl.

Isten ismeretében megismerkedni Istennel, aki más, mint akit addig ismertem, valóban egy vakító megtapasztalás.

Én mindeddig azt hittem, Isten követel, Isten büntet, Isten üldöz. Isten szeret? Isten önmagát áldozza értem? Isten ember lesz? Én vagyok, aki őt üldözöm? Ki vagy Te, Uram? Én vagyok, aki szeretlek téged.

144. Zsoltár - Vékony Zsolt - Micsoda az ember? - FIKE 2017. okt. 22

méret: 33.6 MB , címkék: fike, Fike, FIKE

144. Zsoltár - Vékony Zsolt - Micsoda az ember? Micsoda az ember, hogy törődsz vele, és az embernek fia, hogy érdekel az élete?

Jn 9,2 - Szikszai Szabolcs - Hiba - FIKE 2017.okt.15

méret: 29.0 MB , címkék: fike, Fike, FIKE

Jn 9,2 - Szikszai Szabolcs - Hiba Mégis ki tehet erről az egészről? Van egy gyerek, aki vakon született. Valaki mégis csak tehet erről? Kell, hogy legyen valami oka! Tudnunk kell, hogy ki a bűnös.

Mert mi van, ha dolgok csak így megtörténhetnek velünk? Ki tehet erről az egészről? Valaki el kell vigye a balhét. Sokszor mi magunk tesszük. Máskor valaki más. 

Ki a hibás? Mindig van hibás? Hibás vagyok? Hibás vagy?
Lehet más jelentése annak, ami az életünkben rossz? Magunkban, vagy a családunkban? A kapcsolatainkban? 

A hibás megtalálása helyett van más? 

Valami hiba történt? Újratelepítést kér?

1Móz 32,23-33 - Dávid István - Mi a te neved? - FIKE 2017.okt.8

méret: 27.9 MB , címkék: fike, Fike, FIKE

1Móz 32,23-33 - Dávid István - Mi a te neved? Különös az, ha harcolni kényszerül az ember. Még különösebb, ha Istennel zajlik ez a küzdelem. Lehet ebben a harcban egyáltalán nyerni? Ki az, aki küzd és kivel? - Jákób küzd és győz, miközben ebből a küzdelemeből egy egész más ember kerül ki győztesen, mint aki belekeveredett. Vagy mégsem? Az Istennel való kapcsolat kockázatos; könnyen megeshet, hogy ebben a kapcsolatban te is változol, és nem is biztos, hogy nagyon sajnálni kell ezt!

1Móz 3,11 - Szikszai Szabolcs - Hol vagy - FIKE 2017.okt.1

méret: 23.7 MB , címkék: fike, Fike, FIKE

1Móz 3,11 - Szikszai Szabolcs - Hol vagy? Hol vagy? - kérdezi Isten Ádámot és Évát. Kérdések sorát olvassuk a Bibliában. Ez az egyik első kérdés. Hol vagy?

Hol vagy? Honnan tudom, hol is vagyok? Jó helyen vagyok? Lehetek rossz helyen, rosszkor? Honnan tudhatom, hogy mikor vagyok a helyemen? Isten helyretesz? Ha elkallódtam? Utánam jön? 

Keressük a helyünket. Sokszor tényleg rosszban sántikálunk. Elrejtőzünk, félve a lelepleződéstől. Isten bennünket is kérdez.

1Móz 9,1829 - Dávid István - apaszégyen - igazságtakaró - FIKE istentisztelet 2017. május 14

méret: 28.2 MB , címkék: Fike, FIKE

1Móz 9,1829 - Dávid István - apaszégyen - igazságtakaró Nóé és fiai
Szeretnénk tudni, hogy mi az igazság, de vajon mit kezdünk azzal, amikor az igazság leplezetlenül előttünk áll? Pál apostol azt írja, hogy a szeretet nem viselkedik bántóan, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, nem rója fel a rosszat. A szeretet mindent elfedez.
Az igazság az Isten szeretetére hagyatkozó tapintat.

1Móz 22,7-8 - Dávid István - apatéma - FIKE istentisztelet - 2017. május 7

méret: 29.3 MB , címkék: Fike, FIKE

1Móz 22,7-8 - Dávid István - apatéma Ábrahám és Izsák, apa és fia elindulnak egy úton. A kijózanodás, a felnőttéválás, a kapcsolatok tisztázásának útja ez. 
Még jó, hogy ott van velük a harmadik. Még így is, egy kicsit mindenki belahal ebbe.

1Móz 41,25-32 - Szikszai Szabolcs - a második hét év - FIKE istentisztelet - 2017. ápril 30

méret: 28.6 MB , címkék: Fike, FIKE

1Móz 41,25-32 - Szikszai Szabolcs - a második hét év - FIKE istentisztelet - 2017. ápril 30 A második hét év egymás után két generáció életében is jelentősséggel bír. Jákób hét évet dolgozik, hogy övé lehessen a szerelme, Ráchel. De az apósa becsapja, és az idősebb lányt, Leát küldi be hozzá a nászéjszakára. Ezután még hét évet dolgozik, hogy övé lehessen Ráchel.

Lea sok gyereket szül Jákóbnak, de Ráchelnek nem születik gyereke. Végül megérkezik József, a szerelemgyerek. A második hét év gyümölcse.

József álmai kétszer hét évről szólnak. Hét bő esztendő, és hét szük esztendő. József az első hét évben válik azzá, aki a másosik hét évben lesz.

Ez sok idő. Gyertek, gondolkodjunk együtt arról, hogy hogyan alapozzuk meg az életünket.

1Móz 39,8-20 - Szikszai Szabolcs- meztelenül - FIKE istentisztelet 2017.ápril. 23

méret: 25.7 MB , címkék: Fike, FIKE

1Móz 39,8-20 - Szikszai Szabolcs- meztelenül - meztelenül

Van egy jelenet József történetében, amikor Potifár felesége szeretne lefeküdni Józseffel, de József nem szeretné ezt megtenni. József elrohan, a ruha az asszony kezében marad. A meztelen férfi. Ez is lehetne a cím.

Próbáljuk meg ennek a jelenetnek az apropójából átgondolni, mit gondolunk a nőkről, férfiakról, kapcsolatról, szerepekről, dinamikáról, erősségekről, gyengeségekről.

1Kor 11,23kk - Dávid István: virágvasárnapi úrvacsorai beszéd - FIKE istentrisztelet - 2017. ápril. 9.

méret: 17.0 MB , címkék: Fike, FIKE

1Kor 11,23kk - Dávid István: virágvasárnapi úrvacsorai beszéd - FIKE istentisztelet - 2017. ápril. 9.
"Virágvásárnap - a farizeusokat felháborítja a rendetlenség, Jézus arról beszél hogy ha az ember már képtelen arra hogy megszólaljon vagy csak egyszerűen gyáva, akkor majd a kövek fognak, miközben ahogy ilyenkor lenni szokott a társadalmi és a vallási rend miatt aggódó elit mellett a rajongók tábora zengi a zsoltárt. Nem értitek? kérdezi Jézus. Jó hír csak annyi, hogy a történet nem itt ér véget..."

1Móz 16,13 - Dávid István: Látás Istene - FIKE istentisztelet - 2017.ápril.4.

méret: 25.5 MB , címkék: Fike, FIKE

1Móz 16,13 - Dávid István: Látás Istene - FIKE istentisztelet - 2017.ápril.4.
"Nem lát, nem hall, nem beszél, nem cselekszik!
Van három, illetve négy majom. Az egyik a szemét, a másik a fülét, a harmadik a száját takarja el. Mellettük a negyedik a nemi szervét.
Nem lát, nem hall, nem beszél, nem cselekszik. Az egyik értelmezés szerint a majmoknak ez a szoborba, képekben megrajzolt ősrégi története a helyes látásról, hallásról, beszédről és cselekvésről mesél. Nem mindegy, hogy mire nézünk, mit mondunk, mire figyelünk és mit cselekszünk. Sok baj elkerülhető lenne, ha szert tehetnénk arra a tudásra, ami az érzékelés, a figyelem, a befogadás és cselekvés helyes módját összegezné.
Persze a majmok meséje szólhat a passzivitásról, a közömbösségről is. Ne szólj szám nem fáj fejem. Ha nem látom nem zavar, ha nem hallgatom meg, olyan mintha nem is lenne. Ha nem teszek semmit, nem hibázhatok.
Ábrahám, Sára, Hágár történetében egyszerre figyelhető meg az érzékek beszűkülése, a tompultság, a céltévesztett problémacentrikus látásmód, és az érzékenység, figyelem kitágítása. Hágár a látás Istenéről beszél. De a Bibliában nem csak ő. A valóság, a világ, a lehetőségek másfajta tere is megnyílik ott, ahol az Isten hangja hallhatóvá válik. A hang, a szó és a látomás."

1Móz 21,10 - Dávid István: Örökség és kirekesztés - FIKE istentisztelet - 2017. márc. 26.

méret: 22.9 MB , címkék: Fike, FIKE

1Móz 21,10 - Dávid István: Örökség és kirekesztés - FIKE istentisztelet - 2017. márc. 26.
"amikor már nyeregben érzed magad, 
amikor már zavar a mások öröme, 
amikor azt érzed minden eszközöd meg van arra, hogy mások élete fölött rendelkezz, 
amikor minden rádhulló áldás ellenére több benned az irigység,
amikor már mindend megvan és mégis mindenkiben ellenséget látsz,
amikor Istent is kisajátítanád

amikor Isten hellyel kínál,
amikor Isten veled együtt örül,
amikor minden eszközét beveti, hogy életet szerezzen neked,
amikor minden szükségeset rendekezésedre bocsát,
amikor mindenéről lemond, hogy a legalkalmatlanabb is kész egyen a befogadásra,
amikor Isten felszabadít"

Lk 17,28-33/1Móz 19,15-29 - Dávid István: Ne nézz vissza! - FIKE istentisztelet - 2017. márc. 12.

méret: 28.1 MB , címkék: Fike, FIKE

Lk 17,28-33/1Móz 19,15-29 - Dávid István: Ne nézz vissza! - FIKE istentisztelet - 2017. márc. 12.
"A visszatekintés sokszor nem más, mint az emlékeink iránti tisztelet, összegzése és egybenlátása annak amiből vagyok. Ősök, történelem, nagyok, baklövések, kegyelet, tanulság. Csak közben nem hazudni.
A bűnbánat, a számvetés is valami ilyen visszatekintésféle. Látom, belátom, elengedem. Megfordulok és megyek tovább. Haladok? Sokszor csak egyszerűen járok. Van, ami kár és van, ami szemét, van, ami meg kincs ott a szívben.
Csak ha visszatekintek tudom, hogy már jóadag megtett út van mögöttem. Mégha sokszor körbe-körbe jártam is.
Aztán nekifeszülök annak ami előttem van. Sokszor ellenszélben."

1Móz 45,1-8 - Szikszai Szabolcs: Származás és identitás - FIKE istentisztelet - 2017.márc.5.

méret: 28.8 MB , címkék: Fike, FIKE

1Móz 45,1-8 - Szikszai Szabolcs: Származás és identitás - FIKE istentisztelet - 2017.márc.5.
"Származhat-e valami jó Názáretből? Mit kezd az ember a családdal, az országgal, a nemzettel, a szülőkkel, a tesókkal, a hiedelmekkel, identitásokkal, identitás-elvárásokkkal és idetitás-megfelelésekkel? Tényleg nem lehetek "jobb" elődeimnél, ezért jobb meghalnom, mint élnem? Hol a határ a származási család és az egyéni történetem, identitásom között? A hegy megy Mohamedhez, vagy Mohamed megy a hegyhez?"

Meglepő módon nem József tér "haza", hanem a családja költözik Józsefhez. Megváltozik az otthon. Folyhat-e visszafelé a folyó? Avagy vissza kell-e mennem anyám méhébe, a gyerekszerepbe, vagy a család másként egyesül újra?"

1Móz 18,17-19 - Dávid István: Egymásra hangolva - FIKE istentisztelet - 2017.febr.25.

méret: 22.5 MB , címkék: Fike, FIKE

1Móz 18,17-19 - Dávid István: Egymásra hangolva - FIKE istentisztelet - 2017.febr.25.
„Ha én nem állok ki magamért, akkor ki fog értem kiállni? Ha én csak magamért fáradozom és állok ki, akkor mit érek én? És ha ezeket a dolgokat nem most teszem, akkor mikor?” Hillél rabbi

1Móz 50,21 - Szikszai Szabolcs: (Túl)gondoskodás

méret: 28.3 MB , címkék: Fike, FIKE

1Móz 50,21 - Szikszai Szabolcs: (Túl)gondoskodás - FIKE istentisztelet - 2017.febr.12.
"Apu, vedd meg nekem a várost?
Mit tanult József Istentől a gondolskodásról? Mit jelent, hogy Isten gondot visel?
Hogyan jutunk el onnan, hogy rólam gondot viselnek, oda, hogy magamról gondot viselek, és másokról is?"

Az űrlap letölthető ITT!

A  kitöltött és aláírt űrlapot mindenkinek személyesen kell leadnia május 25-ig abban az adóhivatalban ahova tartozik.

Támogatóink